Rally Italia Sardegna

Italia, 07 iun. - 19 iun. 2018


  Suntem pe Facebook

Prima victorie pentru Toyota Yaris in WRC! Latvala a castigat Raliul Suediei

Data: 12 Februarie 2017 / World Rally Championship

Jari-Matti Latvala are un inceput de sezon excelent. Dupa ce la finalul sezonului trecut ramasese fara echipa, pilotul finlandez a obtinut locul 2 in etapa de debut de la Monte Carlo iar azi a bifat prima victorie, castigand Raliul Suediei. Este un rezultat istoric pentru Toyota, care a revenit in acest an in Campionatul Mondial de Raliuri. Podiumul a fost completat de pilotii M-Sport, Ott Tanak clasandu-se al doilea iar Sebastien Ogier al treilea.

Nu au fost putini cei care nu ii dadeau Toyotei mari sanse in acest sezon. Ca Tommi Makkinen nu are experienta in conducerea unei echipe, ca au ales piloti prea tineri sau "expirati", chiar ca Yaris WRC este o masina prea urata. Insa Latvala s-a adaptat repede la noua masina si iata ca dupa doua etape conduce clasamentul general al campionatului mondial. Toyota si Latvala au inceput cu dreptul Raliul Suediei pe superspeciala de debut de joi, obtinand prima victorie de proba de la revenirea constructorului nipon in WRC. Jari-Matti a cochetat cu prima pozitie in ziua de vineri insa, treptat, Thierry Neuville si-a marit avansul in fruntea intrecerii. Latvala s-a mentinut pe 2, insa la finalul celei de-a doua bucle de sambata avea un handicap de 43.3 secunde fata de belgianul de la Hyundai. Mai mult, Ott Tanak a inceput sa puna presiune pe el, finlandezul vazandu-si si locul 2 amenintat.

Ultima proba de sambata, superspeciala cu o lungime de doar 1.9 km, a reprezentat punctul culminant al raliului. La fel ca la Monte-Carlo, lider de necontestat pana la ultima speciala a zilei de sambata, Thierry Neuville a lovit masina de concurs si a abandonat. Daca in raliul monegasc a rupt suspensia spate, de aceasta data Neuville a rupt o roata de pe fata. Latvala incheia astfel ziua in pozitia fruntasa, dar cei doi echipieri M-Sport ii suflau in ceafa. Tanak se afla la doar 3.8 secunde in urma sa iar Sebastien Ogier la 16.6.

Ziua de duminica programa o dubla trecere pe speciala Likenas (21.19 km) si powerstage-ul Torsby (16.43 km). Sebastien Ogier a fost primul care a iesit din lupta la victorie, gresind in chiar primul viraj al primei probe. Nici Tanak nu a avut sorti de izbanda cu Latvala, pilotul Toyota castigand toate cele 3 probe ramase de disputat. Asadar, Jarri-Mati Latvala pleaca din Suedia cu punctaj maxim posibil, 25 de puncte datorita locului 1 si inca 5 pentru castigarea powerstage-ului. M-Sport conduce in clasamentul echipelor, cei doi piloti ai sai reusind sa termine pe podium in primele doua etape. 

La volanul Fordului Fiesta WRC, campionul mondial en-titre Sebastien Ogier, a obtinut al doilea rezultat de pe powerstage, adunand inca 4 puncte. Puncte aditionale au mai luat Neuville (3pct.), Kris Meeke (2pct.) si Hayden Paddon (1pct.). Dani Sordo a incheiat raliul pe al patrulea loc, fiind cel mai bine clasat pilot Hyundai. El a fost urmat de Craig Breen (Citroen C3 WRC) si de Elfyn Evans (Ford Fiesta WRC). Locul 7 i-a revenit lui Haydden Paddon (Hyundai i20 WRC) iar cel de-al optulea lui Stephane Lefebvre (Citroen DS3 WRC). Al doilea pilot al unui Citroen in configuratie 2017, Kris Meeke, a avut sambata o iesire in decor si a pierdut samnsa unei clasari in primele 5 locuri.

Pontus Tidemand si-a adjudecat victoria categoriei WRC2. El a fost urmat de Teemu Suninen si Ole Christian Veiby, toti 3 pilotand modelul Fabia R5 al producatorului Skoda. Simone Tempestini a avut din nou parte de probleme tehnice ale Citroenului DS3 R5. Acest fapt l-a facut sa forteze in a doua parte a zilei de sambata si, din pacate, sa iasa in decor. De mentionat ca Simone nu puncta oricum in WRC2 in etapele din Suedia si Monte Carlo. Sa speram ca ghinioanele sale vor disparea pana la prima runda care va conta in clasament, Turul Corsicii.

Urmatoarea etapa a Campionatului Mondial de Raliuri se va desfasura intre 9-12 martie, pe macadamul din Mexic.

Clasamentul Raliului Suediei:
1 Latvala 2h36m03.6s
2 Tanak +29.2s
3 Ogier +59.5s
4 Sordo +2m11.5s
5 Breen +2m51.2s
6 Evans +5m26.6s
7 Paddon +5m31.2s
8 Lefebvre +7m14.7s

Dan Terea
Echipa Autorally

Raliuri

  • CNRD
  • ERC
  • Sprint
  • WRC

Coasta

Karting

Altele

  • Stiri