Clasamente 2019
 Clasamente complete


  Suntem pe Facebook

Sambata se da startul in editia cu numarul 40 a Raliului Dakar

Data: 03 Ianuarie 2018 / Alte competitii

Mai sunt cateva zile pana la startul editiei 2018 din Dakar, cea mai dura competitie de anduranta. Este pentru a 40-a oara cand concurenti din toata lumea se vor lupta pentru a ajunge la finish-ul legendarei intreceri. Si in acest an, Dakar Rally va fi gazduit de America de Sud, startul fiind programat in 6 ianuarie la Lima (Peru), iar sosirea, doua saptamani mai tarziu, la Cordoba (Argentina).

Denumit initial Raliul Paris-Dakar, dupa cele doua puncte care desemnau startul si sosirea, competitia de anduranta si-a schimbat ulterior numele si traseul. Sub denumirea simplificata "Dakar", intrecerea la care participa reprezentanti din categoriile moto, ATV, auto si campioane a schimbat in urma cu 10 ani continentul african cu cel sud-american (din motive de siguranta). Insa a ramas la fel dificultatea traseului, ritmul nebunesc si satisfactia egala cu victoria a celor care reusesc sa ajunga la final.

Peru, Bolivia si Argentina sunt cele trei tari prin care caravana Dakarului va trece pe parcursul celor 14 zile. Lungimea totala a traseului este de aproape 9000 km, din care mai mult de 4500 km sunt constituiti din probe speciale. La start vor fi prezenti 525 de sportivi care vor reprezenta 54 de nationalitati iar totalul celor 337 de vehicule aflate pe lista de inscrieri se impart astfel: 190 de motociclete si ATV-uri, 105 automobile si 42 de camioane.

Peugeot, echipa castigatoare a clasei auto in ultimii doi ani, a anuntat deja ca se va retrage din Dakar dupa editia din acest an. Si anul asta, cele patru masini Peugeot 3008DKR Maxi cu tractiune pe doua roti vor fi pilotate de catre Stephane Peterhansel, Carlos Sainz, Cyril Despres si Sebastien Loeb. Principalii lor rivali vor fi Giniel de Villiers, Nasser Al Attiyah si Bernhard ten Brinke, care vor concura pentru echipa Toyota Gazoo. Ne asteptam la cel putin cateva victorii de etapa si din partea celor de la Mini: Nani Roma, Mikko Hirvonen si Orlando Terranova.

KTM pare sa nu aiba rival nici in acest an in clasa moto, reprezentantii marcii austriece fiind Sam Sunderland, Toby Price, Matthias Walkner si Gerard Farres-Guell. Insa ei vor avea de muncit pentru a se impune in fata celor de la Honda (Juan Barreda, Ricky Brabec, Paulo Goncalves si Michel Metge), Yamaha (Adrien van Beveren, Franco Mani si Marquis Xavier de Soultrait) si Husqvarna (Pablo Quintanilla). Si in acest an, Romania va fi reprezentata in Dakar de Emanuel Gyenes, care participa la clasa moto. Pentru Mani este a opta participare in aceasta competitie, anul trecut incheind pe a 17-a pozitie a clasamentului general.

Calendarul celei de-a 40-a editiii din Dakar:

Dan Terea
Echipa Autorally

Raliuri

  • CNRD
  • ERC
  • Sprint
  • WRC

Coasta

Karting

Altele

  • Stiri