Clasamente 2019
 Clasamente complete


  Suntem pe Facebook

Nasser Al-Attiyah, primul lider din Dakar 2018 

Data: 06 Ianuarie 2018 / Alte competitii

Cea mai dura competitie auto de anduranta din lume, Raliul Dakar, si-a desfasurat sambata prima proba speciala. La volanul unei Toyota Hilux, Nasser Al-Attiyah a fost cel mai rapid concurent al clasei auto pe primii 31 de km cronometrati. Campionul en titre al categoriei moto, Sam Sunderland (KTM), a inceput in forta, stabilind timpul de referinta al zilei in timp ce romanul Mani Gyenes (KTM) a avut de suferit din cauza ordinii de start si s-a clasat doar al 85-lea.

Prima runda a editiei 2018 din Dakar a avut startul in capitala Perului, Lima, insa proba speciala a inceput dupa parcurgerea a 242 km de legatura. Cu o lungime de doar 31 de km, aceasta reprezinta cea mai scurta proba a intregii competitii, dandu-le concurentilor sansa sa isi faca incalzirea inaintea zilelor urmatoare.

Dublu castigator al Dakarului, Nasser Al-Attiyah a parcurs cei 31 km in 21 minute si 51 secunde, adjudecandu-si victoria zilei. Pe pozitia secunda s-a clasat colegul sau de echipa, Bernhard ten Brinke, mai lent cu 25 de secunde. La volanul unui Borgward BX7, Nicholas Fuchs a obtinut al treilea timp al clasei auto. Pilotii ai unor Mini X-raid cu tractiune pe doua roti, Bryce Menzies si Nani Roma, s-au clasat pe a patra, respectiv a cincea pozitie, urmati de alti doi reprezentanti Toyota, Giniel de Villiers si Lucio Alvarez.

Echipa campioana Peugeot a avut parte de un start slab, fara a avea vreun pilot in top 10. Cel mai bun rezultat al echipei franceze a fost stabilit de catre Stephane Peterhansel, care a incheiat pe a 11-a pozitie, la 2 minute si 15 secunde in urma liderului Al-Attiyah. Lui Cyril Despres si Carlos Sainz le-au revenit pozitiile 15 si 16 iar Sebastien Loeb a incheiat doar al 29-lea, din cauza unor probleme al sistemul de franare al masinii de concurs. Multiplul campion mondial de raliuri are deja de recuperat 5 minute si 37 de secunde.

Campionunl en titre al categoriei moto, Sam Sunderland, a castigat si prima zi a editiei actuale. Pe podiumul moto al zilei s-au aflat trei marci diferite, al doilea rezultat fiind obtinut de Adrien van Beveren (Yamaha) iar cel de-al treilea de catre Pablo Quintanilla (Husqvarna).

Reprezentantul Romaniei, Emanuel Gyenes, a avut o zi dificila. Din cauza startului in ordine inversa a numerelor de concurs, Mani s-a concentrat cu greu dupa ce pe traseu trecusera deja 160 de vehicule, avand probele de orientare. "Cred ca am pierdut 20 de minute pentru ca nu am gasit traseul" a mentionat Gyenes pe contul sau de Facebook. El ocupa momentan cea de-a 85-a pozitie a clasamentului.

Ziua de duminica va da primul test important, concurentii avand de parcurs 267 km competitivi. 

Dan Terea
Echipa Autorally

Raliuri

  • CNRD
  • ERC
  • Sprint
  • WRC

Coasta

Karting

Altele

  • Stiri