Corsica Linea - Tour de Corse

Franta, 28 mar. - 31 mar. 2019
www.tourdecorse.com


  Clasamente 2019
 Clasamente complete


  Suntem pe Facebook

Ogier a obtinut in Corsica a treia victorie din primele patru etape ale sezonului

Data: 09 Aprilie 2018 / World Rally Championship

Sebastien Ogier a castigat fara prea mari probleme Tour de Corse 2018, cea de-a patra etapa a Campionatului Mondial de Raliuri. Pilotul M-Sport a condus raliul de la un capat la altul, fortand in prima zi si conservandu-si rezultatul in celelalte doua. In urma sa s-au dat lupte foarte interesante, locul al doilea fiind decis pe ultimele probe. Ott Tanak a reusit sa il invinga pe Thierry Neuville si sa ocupe locul secund al intrecerii franceze, in timp ce pilotului belgian i-a revenit ultimul loc pe podium.

Tour de Corse a reprezentat prima etapa veritabila de asfalt din editia 2018 a mondialului de raliuri si venea cu o configuratie noua in proportie de 63%. Raliul francez aducea si 3 probe lungi, o dubla trecere de vineri pe La Porta - Valle di Rostino, cu o lungime de 49 km si cea mai lunga speciala de pana acum din acest an, Vero – Sarrola-Carcopino, lunga de 55.17 km si desfasurata duminica dimineata. Dupa victorii la Monte Carlo si in Mexic, Sebastien Ogier a venit in Corsica deteriminat sa castige si a urcat pe prima pozitie inca de dupa prima proba de vineri. Printre rivalii sai obisnuiti, in Corsica participa si Sebastien Loeb. Cel care a castigat de 9 ori campionatul mondial face un program restrans alaturi de Citroen si nimeni nu se astepta sa ajunga sa fie favorit la victorii. Insa dupa ce doar o pana l-a oprita sa castige in Mexic, la revenirea dupa 3 ani in WRC, Loeb era vazut un mare favorit in Corsica. Din pacate, francezul a abandonat pe a doua speciala de vineri, iesind in decor si ramanand blocat intr-un sant adanc.

Castigand trei din cele patru probe programate, Ogier incheia prima zi cu un avans de peste jumatate de minut in fata locului doi pentru care se luptau Thierry Neuville, Kris Meeke si Ott Tanak. Bun strateg, Sebastien Ogier nu a mai fortat in urmatoarele doua zile insa a tinut ritmul ridicat, consolidandu-si prima pozitie. La mijlocul zilei de sambata, pozitiile 2-4 aveau aceeasi ocupanti dar ecarturile dintre ei s-au micit, Meeke fiind la 5.2 secunde in urma lui Neuville iar Tanak la 2.1 secunde in urma lui Meeke. Dupa inca o trecere pe bucla compusa din 3 probe, situatia pe podium s-a schimbat. Kris Meeke a sarit in decor dupa ce copilotul sau avea trecuta o greseala in notite insa Neuville nu a reusit sa profite, ci a fost devansat de Tanak. la finalul zilei de sambata, diferenta dintre cei doi era minima, de o zecime de secunda. Un alt performer al zilei a fost Esapekka Lappi. Cu un nou setup al masinii sale, pilotul finlandez al echipei Toyota a a avut un parcurs foarte bun si s-a apropiat la 10.3 secunde de Thierry Neuville.

Ziua finala consta in parcurgerea probei de 55 km si a power stage-ului, fara trecere prin parcul de service. Esapekka Lappi avea cel mai bun timp la primul intermediar al primei speciale insa a lovit o bordura de pe margine cu roata spate, fiind nevoit sa opreasca pe margine si sa schimbe roata. Tanarul pilot finlandez a incheiat raliul doar cu al saselea timp, reusind insa sa castige power stage-ul si sa isi adauge cele 5 puncte suplimentare. Ott Tanak a transat duelul cu Thierry Neuville tot pe PS11 si si-a asigurat pentru a doua oara in acest an locul secund. Pilotul estonian a urcat pe a treia pozitie a clasamentului general al sezonului. Lui Thierry Neuville i-a revenit a treia pozitie in Tour de Corse si s-a departat la 17 puncte de Sebastien Ogier in clasamentul WRC. Dani Sordo a obtinut a patra pozitie in Corsica iar Elfyn Evans pe cea de a cincea.

Jan Kopecky a castigat categoria WRC2, pe a doua pozitie terminand Yoann Bonato, la debutul Citroenului C3 R5 in WRC. A treia treapta a podiumului a fost ocupata de italianul Fabio Andolfi. Pentru a cincea etapa a sezonului, caravana WRC revine in America de Sud, pentru Raliul Argentinei.

Dan Terea
Echipa Autorally

Raliuri

  • CNRD
  • ERC
  • Sprint
  • WRC

Coasta

Karting

Altele

  • Stiri