Raliul Argesului

Arges, 12 apr. - 13 apr. 2019


  Clasamente 2019
 Clasamente complete


  Suntem pe Facebook

Fumul de miercuri: "Un nou record mondial"

Data: 11 Iulie 2018 / Raliuri

Suntem in 11 iulie si asteptam sa vedeam ce va face Mark Higgins pe Transfagarasan. Nu stiu cum a ajuns Napoca Rally Academy sa se ocupe de aceste eveniment dar, sincer, nu conteaza. Daca au fost ei cei care au propus acest eveniment, jos palaria! Daca esti oricine din lumea intreaga si cauti pe internet chestii legate de raliurile din Romania, banuiesc ca dai destul de repede de NRA. Si palmaresul vorbeste de la sine. Au destui oameni pasionati cat sa acopere o proba uriasa din kilometru in kilometru, au experienta, au tot ce le trebuie. Curiozitatea mea este ce inseamna acesti 82 de kilometri? Va fi cea mai lunga proba de drum public inchisa pentru o proba de motorsport? Atunci este excelent. Daca nu bate niciun alt timp, lungime sau ceva existent, nu este un record, este doar un etalon, un inceput. Dar si asta conteaza prea putin. Ceea ce conteaza este ca o proba din Romania este inca o data aleasa sa fie promovata de catre nume cu rezonanta din lumea motorsportului international.


                                                                  Foto: Michael Shaffer / Subaru

Au fost cei de la Top Gear si stim cu totii ce au zis, au filmat cei de la Lamborghini, a ajuns in toate topurile posibile si imposibile. A fost proba de raliu, este proba de ciclism, este un loc perfect pentru un eveniment international. Nu stiu ce mai asteptam sa facem un Pikes Peak din el?! Am incercat ceva la un moment dat, si nu vorbesc de recordul acela cu Skoda, chiar am incercat sa pun cap la cap o etapa, un fel de Grand Prix in afara calendarului de coasta. Dar nu am insistat, nu am transpirat mult pana am renuntat.

Sunt tot mai multe evenimente de motorsport si se vor mai inventa. Dar oricate ar fi, un Transfagarasan Grand Prix ar fi perfect. O etapa in care sa fie invitati si sa si vina nume ca Faggioli, Merli, Marko, si de ce nu Loeb, Tajima, Neuville, Rhys Millen, Ken Block, Pastrana. Nu trebuie sa fie in niciun calendar, nu trebuie aprobat de FIA. Nu cu zece treceri, cu concurenti care vin pe baza de invitatie. Dar cineva trebuie sa isi asume niste riscuri, cu vremea schimbatoare si mai ales cu portiunile in care daca iesi de pe drum, tai-tai viata.

Ma tot gandeam ca daca ar ploua in toate cele trei zile in care Higgins este pe munte, va fi o sansa sa putem dobori recordul. Poate nu eu, ca nu am experienta cu masini atat de puternice si mi-ar fi greu sa gasesc buget sa inchid toti acei kilometri, sa inchiriez o masina similara si sa ma acomodez cu ea. Dar se pare ca Higgins a fost cronometrat cu 7m.35,2sec pe sectorul de 12,3km dintre Balea lac si Balea Cascada! Asta ma intereseaza foarte mult. Aici e zona in care as putea face ceva. Si timpul este de batut. Daca va mai urca pe cei 12,3km si azi, pe uscat, va fi cam dificil sa bat acel record. Un campion de raliu, cu o bomba de 600CP, oho, alta liga. Dar sa revenim la cei 82 de kilometri. Daca ii iese tura pe uscat, va trebui sa vina un pilot foarte bun, cu o masina si mai tare ca sa il bata. Pana una-alta, hai sa vedem filmul lui Mark Higgins de pe Transfagarasan si pe urma mai vorbim ce e de facut…

Andrei Mitrasca

Raliuri

  • CNRD
  • ERC
  • Sprint
  • WRC

Coasta

Karting

Altele

  • Stiri