Raliul Argesului

Arges, 12 apr. - 13 apr. 2019


  Clasamente 2019
 Clasamente complete


  Suntem pe Facebook

Fumul de miercuri: "Un cot in gura"

Data: 08 August 2018 / Raliuri

Nu stiu cum vedeti voi treaba asta, dar eu cand aud pe cate un concurent ca vine la curse ca sa se distreze, imi vine sa-i dau una direct in barba. Bineinteles ca toti suntem la curse ca sa ne simtim bine si nu contest ca daca nu e “fun”, e o problema. Dar distractia asta pe care o tot aud si vad la unii nu este acel “fun” pe care il are omul care face ce ii place, ci acel “fun” in care te doare in cot de rezultat. Si asta nu e departe de acel comportament care in unele sporturi se pedepseste si se cheama “desconsiderarea adversarului”.

E bine sa fii relaxat, sa te simti bine, sa te bucuri de cursa, de prieteni, de oameni care au aceeasi pasiune dar asta nu inseamna ca nu te intereseaza rezultatul. Rezultatul e foarte important, e cel mai important. Daca renunti la fair-play ca sa ai un rezultat mai bun, asta e cu totul altceva. Dar daca renunti la rezultat ca sa te simti bine, sa nu te stresezi, atunci e o problema de sportivitate. Si daca am ajuns aici, trebuie sa spun ca prefer un adversar care mai da cate un cot un gura decat unul pe care il doare in cot de rezultat. De fapt, eu nu cred ca exista concurenti pe care nu ii intereseaza rezultatul. Exista cei care stiu ca vor fi batuti, care cred ca pot mai mult sau chiar pot mai mult dar pentru ca rezultatul nu va fi sau nu este la inaltimea asteptarilor lor, isi asuma acest rol de “miserupist mindfulness” pe care il arboreaza cu o seninatate fortata. Si nu vorbim de cei din categoria “gentleman driver”. Un gentleman nu desconsidera niciodata pe cineva care se lupta. El nu va arata ca nu il intereseaza rezultatul ci ca rezultatul pe care l-a facut este tot ce a putut si nu va pierde nicio ocazie sa felicite pe cei care care merg mai tare.

Da, e penibil sa te bati intr-un clasament care are trei nume si masini cu performante total diferite. E si mai penibil sa faci tamtam ca ai iesit campion dintr-o lupta inegala in care tu ai avut ce ai vrut si ceilalti de abia s-au tarat. Dar, pe bune, e de o suta de ori mai bine sa fii intr-una din aceste situatii decat sa te bati cu adversari care de fapt nu se bat, ci au renuntat la lupta pentru ca nu mai au chef sau doar se dau in spectacol. Zic si eu, in numele celor multi care merg la curse sa incerce un rezultat cat mai bun, trag tare, se implica si fac eforturi care nu se vad…

Andrei Mitrasca

Raliuri

  • CNRD
  • ERC
  • Sprint
  • WRC

Coasta

Karting

Altele

  • Stiri