Raliul Argesului

Arges, 03 mai - 04 mai 2019


  Clasamente 2019
 Clasamente complete


  Suntem pe Facebook

Un sezon perfect al Cupei Suzuki se încheie cu Raliul Sibiului 2018

Data: 18 Octombrie 2018 / Raliuri

Ediția 2018 a Campionatului Național de Raliuri s-a încheiat în weekend-ul care a trecut în centrul țării, acolo unde a avut loc Raliul Sibiului, al șaptelea raliu al sezonului. După 6 etape desfășurate pe asfalt și macadam la Brașov, Cluj-Napoca, Arad, Bacău, Odorheiu Secuiesc și Iași, a venit rândul fostei capitale culturale europene să găzduiască caravana raliurilor din România. Ca de obicei, Cupa Suzuki a fost prezentă în competiție, la start fiind aliniate 9 echipaje, un număr care a fost constant la aproape toate etapele din 2018.

Campioni încă de la Cotnari Rally Iași, etapa precedentă, Raul Badiu și Gabriel Lazăr au luat startul în Raliul Sibiului cu o singură dorință: să facă spectacol pentru fani și să aibă, din nou, un ritm bun care să le aducă o nouă victorie în Cupa Suzuki. Echipajele Radu Necula & Adrian Temeș și Bogdan Vrabie & Cosmin Diacu aveau planuri mari la start, ambele fiind într-o luptă strânsă pentru titlul de vicecampion al cupei monomarcă, în timp ce Dănuț Budai & Lucian Budai și Andrei Gîrtofan & Doru Vraja au pornit în cursa sibiană pentru consolidarea locurilor în clasament. După absența de la Iași, Vlad Miculici revenea la start în Cupa Suzuki alături de copilotul său, Laszlo Csegzy, în timp ce Dorin Costea și Horațiu-Șerban Voicu și-au continuat la Sibiu participarea succesivă la 3 raliuri. După startul planificat la Iași dar amânat din cauza unui incident la teste, Alex Ardelean a revenit pe probele speciale la Raliul Sibiului, alături de un nou copilot, Mircea Pătru, în timp ce Ioan Mihuț și Radu Gurămultă debutau în cupa monomarcă, concurând în premieră pe un model Swift Sport.

Cu startul festiv în Piața Mică din Sibiu, un loc plin de istorie și preferat de către turiștii care vizitează orașul vechi, fanii s-au aflat în număr mare la sesiunea de autografe și la fotografiile cu echipajele care concurează pe modelul Swift Sport. Prima zi de concurs a purtat Suzuki-urile pe celebrul Transfăgărășan, pe porțiunea dintre Cârțișoara și Bâlea Cascadă, acolo unde echipajele au avut de parcurs traseul în ambele sensuri, atât în urcare, cât și în coborâre. Raul Badiu și Gabriel Lazăr se impun pe ambele speciale, fiind urmați de Radu Necula & Adrian Temeș, respectiv Bogdan Vrabie & Cosmin Diacu, cele două echipaje obținând, pe rând, al doilea timp în Cupa Suzuki și luptându-se pentru al doilea loc în clasamentul provizoriu. Cele două parcurgeri de pe ”Dobârca”, probă parcursă pe întuneric, aduc o nouă victorie pentru Badiu și Lazăr, în timp ce echipajul fiu-tată Budai reușește un excelent timp, fiind primul în categoria mașinilor cu 2 roți motrice pe speciala cu numărul trei și se află pe locul 4 în clasamentul provizoriu al Cupei Suzuki.

Ziua secundă a Raliului Sibiului a programat 6 probe speciale diversificate, care au pus echipajele și mașinile de concurs în situații diferite, menite să demonstreze adaptabilitatea Swift-ului Sport. Raul Badiu și Gabriel Lazăr obțin victorii pe toate probele de sâmbătă, în timp ce Radu Necula & Adrian Temeș, Bogdan Vrabie & Cosmin Diacu și Dănuț Budai & Lucian Budai se luptă de la egal la egal și obțin, pe rând, timpi în top-ul 3 al cupei monomarcă. La finalul zilei secunde a raliului, echipajul campion se afla la conducere, urmat de Radu Necula & Adrian Temeș și Dănuț Budai & Lucian Budai pe podium. Cu o penalizare datorată unei neconformități tehnice, Bogdan Vrabie și Cosmin Diacu pierd 3 minute și se află pe locul șapte în Cupa Suzuki.

Ultima zi de concurs a raliului a purtat echipajele pe cea mai lungă probă a raliului, parcursă în ambele sensuri, între localitățile Rășinari și Păltiniș. Pe cei 34 de kilometri dus-întors, Raul Badiu și Gabriel Lazăr se impun din nou, în timp ce Necula/Temeș obțin al doilea timp pe urcare, dar se răsucesc pe coborâre și Vrabie/Diacu obțin un nou timp excelent. Raliul și sezonul s-a încheiat cu o superspecială interesantă și spectaculoasă pentru fanii prezenți în centrul Sibiului, acolo unde echipajele din Cupa Suzuki au dat totul pentru a aduce zâmbetul pe fețele celor dornici să vadă caii putere în acțiune.

Raliul Sibiului se încheie cu a șaptea victorie din tot atâtea posibile a echipajului Raul Badiu & Gabriel Lazăr, care dovedește de-a lungul sezonului viteza și performanța de care e capabil modelul Swift Sport. Pe locul doi în raliu s-a clasat echipajul Radu Necula & Adrian Temeș, în timp ce locul trei a fost ocupat de echipajul Dănuț Budai & Lucian Budai, iar locul patru de Andrei Gîrtofan & Doru Vraja. Cu o evoluție excelentă tot raliul, Bogdan Vrabie și Cosmin Diacu se află la finalul competiției doar pe locul 5 din cauza penalizării de 3 minute primite în ziua secundă de concurs. Această penalizare a fost contestată de către echipajul Vrabie/Diacu, care a avut câștig de cauză, dar mai apoi a fost depusă o altă contestație pentru menținerea penalizării aplicate echipajului. În acest moment, Comisia de Apel a Federației Române de Automobilism Sportiv judecă acest caz și va decide dacă penalizarea se va aplica și implicit cine va ocupa locul secund în Cupa Suzuki la Raliul Sibiului, dar și cine dintre echipajele Necula/Temeș sau Vrabie/Diacu devine vicecampion al cupei monomarcă în 2018. 

Locul șase la finalul Raliului Sibiului este ocupat de Ioan Mihuț și Radu Gurămultă, echipaj care a luat startul în premieră pe modelul Swift Sport, care pare că s-a înțeles excelent cu mașina de concurs și pe care sperăm să-l vedem la startul cupei și în 2019. Cu un ritm tot mai bun pe probe și o colaborare tot mai eficientă între pilot și copilot, Dorin Costea și Horațiu - Șerban Voicu încheie ultimul raliu al sezonului pe locul 7, fiind urmat în clasament de Vlad Miculici & Laszlo Csegzy, după numeroase probleme de setare și cu frânele cu care ultimii s-au confruntat pe durata cursei. Revenit în Cupa Suzuki după un incident dur, Alex Ardelean duce o cursă remarcabilă, având încă dificultăți în a folosi mâna stângă, și încheie Raliul Sibiului pe locul 9 alături de noul copilot, Mircea Pătru, completând astfel un raliu în care toate mașinile Suzuki aflate la start au încheiat cu succes competiția.

Partener al Cupei Suzuki în 2018, Stefanini a susținut echipajele care au concurat cu modelul Swift Sport și la Raliul Sibiului. Cele nouă echipaje au purtat logo-ul Stefanini pe portierele mașinilor de concurs pe cele 13 probe speciale programate, dar și la prezentarea oficială din Piața Mică de joi, acolo unde mii de fani au fost prezenți pentru fotografii și autografe. Stefanini este o companie braziliană cu peste 30 de ani de experiență în furnizarea de servicii IT la nivel mondial, de la externalizarea infrastructurii IT până la dezvoltarea aplicațiilor software. Aceasta are o prezență directă în 40 de țări, prin cele 73 de birouri din întreaga lume și are un portofoliu de peste 500 de clienți activi. Clienții vin din sectoare precum servicii financiare, industria prelucrătoare, telecomunicații, industria chimică, servicii, tehnologii, sectorul public și beneficiază de un set complet de servicii mature și profesionale, care acoperă întregul ciclu de viață al unei aplicații.

Comunicat de presă

Raliuri

  • CNRD
  • ERC
  • Sprint
  • WRC

Coasta

Super Rally

Altele

  • Stiri