Raliul Argesului

Arges, 03 mai - 04 mai 2019


  Clasamente 2019
 Clasamente complete


  Suntem pe Facebook

Fumul de miercuri: "Sfatul batranilor"

Data: 31 Octombrie 2018 / Raliuri

Au trecut cateva zile de la victoria lui Sebastien Loeb in Raliul Cataluniei si incepem sa revenim cu picioarele pe pamant. Nu cred sa fi fost cineva care sa nu isi fi dorit victoria lui. Mai putin Ogier care probabil ca impunge si acum o papusa cu niste ace. La fel a fost si cu victoria lui Kimi Raikkonen in Marele Premiu al SUA. Toata lumea a fost fericita, chiar si Hamilton a avut sentimente pozitive legate de victoria finladezului. Nu sunt singurii “batrani” care obtin victorii in motorsport la o varsta la care multi au pus casca in cui. Sa nu uitam de Gabriele Tarquini care la 55 de ani este lider in WTCR si are cele mai mari sanse sa iasa Campion. Ce se intampla cu acesti piloti de pot sa performeze atat de bine la o varsta care, in mod normal, nu e de partea lor? Ce face Federer mai bine ca ceilalti, Marian Dragulescu, ce a facut mai bine ca toti, Carlos Sainz de a castigat Dakar-ul la 55 de ani?

Eu cred ca fac ceea ce a facut si Titi Aur cand a castigat ultimul titlu in 2006, ce a facut si Marisca anul trecut. In primul rand, victoria sau titlul nu mai inseamna totul. Au in spate un palmares destul de bogat incat desavarsirea lor ca sportivi sa nu depinda de rezultatul de “acum”. Cu alte cuvinte, nu mai au de demonstrat nimic insa placerea luptei, foamea de victorie este inca acolo. Spectrul infrangerii nu este unul paralizant, nu ii sufoca, aproape ca nu exista asa ceva pentru ei. In alt doilea rand, experienta imensa ii face mult mai parsivi (in sensul bun), mai buni tacticieni. Stiu ca victoria sau titlul nu este o isterie a vitezei si a fortei pe care o arati fara incetare de la start la finis. Si in al treilea rand, cu toate ca au cunoscut succesul in mod repetat, au avut parte de lungi perioade in care victoria i-a ocolit, au fost aproape de ea dar nu au avut-o. Sa ne gandim la Loeb care incercat de atatea ori la Dakar, in rallycross, in WTCC, si cu toate ca a fost aproape, nu a obtinut rezultatele pe care le-a vrut. Si chiar anul acesta, in celelalte doua raliuri, a terminat in afara podiumului. Kimi a avut ani intregi in care nu a obtinut nicio victorie desi a avut masina capabila, Tarquini care s-a tot mutat de la echipa la echipa si a tot incercat marea cu sarea. Si aceste perioade de seceta le gasim la toti “batranii” care ne-au bucurat si ne mai bucura cu cateo victorie care ne unge pe suflet.

Acum, ca am aflat ca Loeb va fi prezent la startul Dakar-ului 2019 cu un Peugeot privat si ca Citreon viseaza la o super-echipa din trei echipaje pentru sezonul viitor, ce ziceti, o sa avem noi, muritorii de rand, sansa sa vedem acest “titan’s clash” intre Ogier si Loeb pe aceleasi masini? Si daca se va intampla minunea, exista om normal pe planeta asta care sa tina cu Ogier?

Andrei Mitrasca

Raliuri

  • CNRD
  • ERC
  • Sprint
  • WRC

Coasta

Super Rally

Altele

  • Stiri