WRC - Renties Ypres Rally Belgium

Belgia, 19 nov. - 22 nov. 2020


  Clasamente 2020
 Clasamente complete


  Suntem pe Facebook

Tanak a preluat conducerea clasamentului WRC dupa o victorie dominanta in Suedia

Data: 17 Februarie 2019 / World Rally Championship

La volanul unei Toyota Yaris WRC, Ott Tanak a castigat Raliul Suediei si a trecut in fruntea clasamentului general al Campionatului Mondial de Raliuri. Pilotul estonian a avut o evolutie dominanta pe zapada suedeza, castigand powerstage-ul si incheind cu un avans de peste 50 de secunde in fata celui de-al doilea clasat. Patru concurenti s-au luptat pentru celelalte doua locuri de pe podium, ei incheind raliul intr-un interval de doar 14.5 secunde. Locul secund i-a revenit lui Esapekka Lappi, la primul podium alaturi de echipa Citroen. Thierry Neuville a urcat pe ultima treapta a podiumului, terminand cu 3 secunde in urma lui Lappi si cu 8.7 secunde in fata colegului de la Hyundai, Andreas Mikkelsen.

Ott Tanak "a zburat" in Suedia, ajungand la finalul raliului sa conduca pentru prima data in cariera clasamentul WRC. Pilotul estonian a avut un singur rival in acest weekend, pe Teemu Suninen, cel care conducea intrecerea la finalul zilei de vineri cu 2 secunde avans in fata lui Tanak. Cei doi si-au schimbat pozitiile in urma primei speciale de sambata iar pe urmatoarea proba, Suninen a iesit in afara traseului, ramanand blocat cu Fordul Fiesta WRC in zapada. "Scapand" de pilotul M-Sport, Tanak avea peste jumatate de minut avans, pe care si l-a marit la 48.8 secunde inainte de ultima speciala de duminica. Desi avea victoria asigurata iar cei din urma sa au abordat powerstage-ul cu determinare maxima, pentru ca erau despartiti de doar cateva secunde, Tanak a fost din alt film si pe proba finala, castigand-o cu 3.5 secunde in fata lui Thierry Neuville.

Neuville a incercat sa il devanseze pe Esapekka Lappi la finalul zilei de sambata si pe probele de duminica, diferenta dintre cei doi fiind de 4.4 secunde inainte de powerstage. Belgianul a recuperat 4 secunde pana la primul punct intermadiar insa Lappi a revenit pe final, pierzand doar 1.9 secunde fata de Neuville si reusind sa isi adjudece locul 2. La fel ca si Tanak, Neuville a reusit sa termine pe podium primele doua etape. Diferenta este ca pilotul Hyundai nu a reusit sa castige pana acum, si se afla pe a doua pozitie a clasamentului general, la 7 puncte in urma lui Tanak si la 9 in fata lui Sebastien Ogier.

Andreas Mikkelsen a terminat Raliul Suediei pe a patra pozitie, la doar 2.8 secunde in fata lui Elfyn Evans. Kris Meeke a avut al saselea rezultat, fiind urmat la 10.9 secunde de Sebastien Loeb. Raul Badiu a avut parte de un start cu ghinion in Junior WRC, lovind masina vineri si pierzand sansele unui rezultat pozitiv. El a revenit insa in Super Rally si a acumulat kilometri importanti de experienta.

Urmatoarea etapa a Campionatului Mondial de Raliuri se va desfasura in Mexic, in luna martie.

Clasament final al Raliului Suediei:

Clasament general WRC:

Dan Terea
Echipa Autorally

Raliuri

  • CNRD
  • ERC
  • Sprint
  • WRC

Coasta

Super Rally

Altele

  • Stiri