Kennards Hire Rally Australia

Australia, 14 nov. - 17 nov. 2019
www.rallyaustralia.com.au


  Clasamente 2019
 Clasamente complete


  Suntem pe Facebook

Liderul WRC si-a extins avansul. Ott Tanak a castigat Raliul Finlandei

Data: 04 August 2019 / World Rally Championship

Chiar daca echipajul este estonian iar masina japoneza, Raliul Finlandei reprezinta etapa "de casa" atat pentru Ott Tanak si Martin Jarveoja, cat si pentru Toyota Gazoo Racing. Iar liderul Campionatului Mondial de Raliuri paraseste aceasta runda cu maximum posibil de puncte (30p), consolidandu-si primul loc al clasamentului general WRC. Doi piloti finlandezi au completat podiumul, Esapekka Lappi terminand al doilea iar Jari-Matti Latvala clasandu-se al treilea.

Raliul Finlandei a oferit una dintre cele mai stranse batalii din acest sezon, primele pozitii schimbandu-se de mai multe ori pe parcursul primelor zile. In partea finala, Ott Tanak s-a distantat usor de rivali, beneficiind si de greselile catorva dintre ei, castigand. Sustinut de foarte multi estonieni, Tanak a fost cel mai rapid si pe power stage, luand 5 puncte suplimentare.

Al doilea clasat in Finlanda a fost Esapekka Lappi, la cel mai bun rezultat alaturi de echipa Citroen. Atat el cat si Tanak au avut de castigat de pe urma greselilor facute de Jari-Matti Latvala si Kris Meeke, atunci cand acestia ocupau primele pozitii in clasamentul raliului. Pe aceeasi proba de sambata dimineata,  Meeke a lovit un bolovan, rupand suspensia, iar Latvala a pierdut timp pretios in urma unei coliziuni mai usoare decat cea a colegului sau. Daca britanicul nu a mai putut continua, abandonand, Latvala a mers mai departe insa a scazut ritmul pentru a nu mai risca si pentru a aduce puncte pretioase echipei. In final, el a incheiat pe podium, la 7.6 secunde in urma lui Lappi.

Andreas Mikkelsen a rezistat presiunii venite din partea lui Sebastien Ogier in ultima zi, incheind al patrulea, la 2.7 secunde in fata francezului. Mikkelsen a fost cel mai bine clasat pilot Hyundai. Pe sase, in urma lui Ogier, a incheiat Thierry Neuville. Lui Craig Breen, intors in WRC, i-a revenit a saptea pozitie, in timp ce pe opt Teemu Suninen a fost cel mai rapid reprezentant M-Sport.

Kalle Rovanpera a castigat categoria WRC2 Pro, clasandu-se al noualea in clasamentul general. Ultimul punct al clasamentului general a fost luat tot de un pilot al unei masini R5, Nikolay Gryazin, cel care a invins in categoria WRC2. Tom Kristensson s-a impus in Junior WRC, acolo unde echipajul romanesc format din Raul Badiu si Gabriel Lazar a abandonat in urma unei iesiri violente in decor in ziua de vineri. Starea de sanatate a amandurora este stabila, desi Raul ramane sub observatie cateva zile in spitalul din Jyvaskyla.

Clasament general al Raliului Finlandei:

Dan Terea
Echipa Autorally

Raliuri

  • CNRD
  • ERC
  • Sprint
  • WRC

Coasta

Super Rally

Altele

  • Stiri