WRC - Renties Ypres Rally Belgium

Belgia, 19 nov. - 22 nov. 2020


  Clasamente 2020
 Clasamente complete


  Suntem pe Facebook

Elfyn Evans, de neoprit in Suedia. Raul Badiu a terminat al cincelea in JWRC

Data: 16 Februarie 2020 / World Rally Championship

A doua etapa la volanul Toyotei Yaris WRC i-a adus lui Elfyn Evans prima victorie din acest an. Galezul a dominat Raliul Suediei, conducand in clasament de la un capat la celalalt. Campionul mondial Ott Tanak, invingator aici anul trecut, s-a clasat al doilea, in fata lui Kalle Rovanpera. Acesta din urma a concurat doar pentru a doua oara cu o masina WRC, reusind un rezultat de exceptie. Echipajul romanesc Raul Badiu / Gabriel Lazar au incheiat pe a cincea pozitie in categoria Junior WRC.

Din cauza lipsei zapezii, Raliul Suediei a fost scurtat dramatic. In final, s-au parcurs doar 9 probe speciale, dar spectacolul nu a fost foarte afectat. Dupa un podium la Monte Carlo, atunci cand a mers in premiera cu Toyota Yaris WRC intr-o intrecere oficiala, Elfyn Evans "a zburat" in Suedia. El a castigat doua din cele patru speciale programate vineri, avand 8.5 secunde avans in fata lui Ott Tanak inaintea zilei de sambata. Ziua secunda a reprezentat o noua trecere pe specialele din ziua precedenta, Evans adunand inca 3 victorii de proba. Cu un avans de 17.2 secunde, in fata aceluiasi Tanak aflat al doilea, si doar o singura proba ramasa pentru duminica, Evans a mers mai precaut pe powerstage pentru a conserva rezultatul. Este pentru prima data cand un britanic invinge in Raliul Suediei, Elfyn trecand la conducerea clasamentului general WRC.

Accidentului spectaculos de la Monte Carlo nu pare sa-l fi afectat prea mult pe Ott Tanak, fiind cel mai rapid pilot Hyundai in Suedia. Desi nu s-a apropiat prea mult de Evans, campionul en titre a obtinut un loc doi de moral. Ultima treapta a podiumului s-a jucat pana pe ultimii metri. Inaintea powerstage-ului, Sebastien Ogier se afla pe a treia pozitie a raliului, dar cu un avans de doar jumatate de secunda in fata colegului Kalle Rovanpera. In varsta de doar 19 ani, Rovanpera a avut o evolutie extraordinara pe ultima speciala, reusind prima victorie de proba din WRC si sa finalizeze pe podium cea de-a doua sa etapa in "grupa mare".

Sebastien Ogier a trebuit sa se multumeasca cu a patra pozitie, in fata lui Esapekka Lappi. Thierry Neuville a incheiat doar al saselea, fiind urmat de Craig Breen si de Teemu Suninen. Al noualea a fost in Suedia Takamoto Katsuta, Jari Huttunen incheind clasamentul general WRC si castigand categoria WRC3. Mads Ostberg a invins in WRC2.

Romania a fost reprezentata in Suedia de echipajul Raul Badiu / Gabriel Lazar. Acestia au avut o evolutie laudabila, incheind pe locul 5 in Junior WRC, in urma a 4 echipaje, toate apropiate zonei nordice. In drumul lor spre acest rezultat, Badiu si Lazar au obtinut si primele lor doua victorii de proba.

Pentru cea de-a treia etapa, Campionatul Mondial de Raliuri ajunge pe macadamul din Mexic. 

Dan Terea
Echipa AutoRally

Raliuri

  • CNRD
  • ERC
  • Sprint
  • WRC

Coasta

Super Rally

Altele

  • Stiri