Raliul Argesului

Pitesti, 26 iun. - 27 iun. 2020
www.raliulargesului.ro


  Clasamente 2020
 Clasamente complete


  Suntem pe Facebook

George Hobjilă - Singurul concurent al Școlii de Pilotaj Sportiv Auto Blic din CNDC Betano

Data: 30 Aprilie 2020 / Raliuri

După primele două etape încheiate cu succes pe circuitele Silverstone și Red Bull Ring, Campionatul Național Digital pe Circuit Betano ajunge săptămâna această în Germania, etapa a treia desfășurându-se pe celebrul circuit Nürburgring GP.

Echipa Autorally a povestit cu George Gobjilă, singurul concurent din CNDC Betano care a absolvit cursul de pilot la Școala de Pilotaj Sportiv Auto Blic și care aleargă având și logo-urile Auto Blic și Autorally pe automobilul de concurs.

Autorally: Salutare George! În primul rând spune-ne cine ești tu în viața reală.

George Hobjilă: Salutări tuturor! În viața de zi cu zi sunt un simplu student la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, la Facultatea de mecanică și membru convins în Liga Studenților de la Mecanică (LSM). Am avut posibilitatea de a-mi urma visul de a deveni pilot. M-am născut în Botoșani și am crescut în același oraș, fiind pasionat de lumea curselor auto de când mă știu.

Autorally: Știm că ești o persoană implicată în acțiuni de voluntariat făcând parte din Liga Studenților de la Mecanica, dar nu numai. Ai mai fost implicat și în alte acțiuni legate de motorsport, cum ar fi participarea în organizarea anumitor evenimente, printre care și TESS Rally 2019. De la evenimentele cu care erai obișnuit, cum și s-a părut să faci parte în echipa de organizare a unui raliu?

George Hobjilă: Organizarea oricărui eveniment în domeniul automobilistic îmi aduce o satisfacție deosebită, iar faptul că am dus asta la următorul nivel făcând parte din echipa organizării TESS Rally 2019 a fost o experiență deosebită. Am avut oportunitatea de a cunoaște oameni deosebiți și de a avea în jurul meu doar oameni de calitate. Sunt recunoscător fiecăruia dintre cei implicați în acest eveniment, dar și celor din Liga Studenților de la Mecanică în egală măsură deoarece au jucat un rol important în dezvoltarea mea personală. Mi-au fost oferite oportunități la care nu m-am gândit că le pot atinge în urmă cu câțiva ani, precum participarea la organizarea evenimentului Expo & Burn 2019.


Autorally: George, anul trecut ai absolvit cursul de pilot în cadrul Școlii de Pilotaj Sportiv Auto Blic, iar acum te pregătești iei startul într-un campionat oficial. Ne poți detalia acest aspect?

George Hobjilă: Totul a pornit de la un simplu track day pe circuitul de la Prejmer, unde l-am cunoscut pe Ștefan Raita, un om de nota 100. I-am spus că vreau să ajung la următorul nivel, Ștef îndrumându-mă către Clubul Auto Blic, mai exact către Cristian Andrei, un om mai mult decât super. Atât Ștef cât și Cristi au fost acolo când am avut nevoie, dar toți cei pe care i-am cunoscut în această familie a automobilismului sunt oameni pentru care nu am cuvinte să le mulțumesc cât ar trebui. În cadrul școlii de pilotaj am avut onoarea să cunosc două persoane incredibile, domnii Florin Hangu și Manu Mihalache, cei care m-au învățat ceea ce înseamnă pilotajul la cel mai înalt nivel. Cu ajutorul primit necondiționat din partea părinților, cărora le mulțumesc pentru ce sunt astăzi, evoluția din punct de vedere sportiv a fost foarte rapidă, anul acesta debutând în Campionatul Național de Viteză în Coastă Divizia 2, la comenzile unui BMW e36 320i, sperând la un sezon complet. Datorită acestei pandemii mondiale debutul meu ca sportiv a fost amânat, dar nu pot spune decât că abia aștept ca lucrurile să revină la normal și să înceapă sezonul competițional. Automobilul de concurs încă este în curs de pregătire conform standardelor FRAS.

Autorally: Din păcate pandemia coronavirus ”ne-a stricat planurile” în ceea ce privește desfășurarea etapelor reale de campionat, iar din dorința de a concura, Federația Română de Automobilism Sportiv a lansat Campionatul Digital pe Circuit BETANO, în care te-ai înscris și ai rezultate bune. Ești un împătimit al sim racing-ului? Cât timp petreci în simulator? 

George Hobjilă: Da, din păcate această pandemia a apărut într-un timp foarte scurt, luându-ne pe toți prin surprindere, dar în acest moment cel mai important aspect este să fim responsabili și atenți, apoi sunt sigur că lucrurile vor reveni la normal. Am ales să particip la CNVC2 deoarece consider că mi s-ar potrivi foarte bine și este o competiție spectaculoasă, senzațiile care sunt oferite de competițiile ”Hill Climb” fiind unice. Am un singur obiectiv pentru acest sezon, anume să particip la cât mai multe etape, să mă obișnuiesc cu mașina, să învăț traseele și să mă obișnuiesc cu sportul auto din ochii unui pilot, nu doar din cel de organizator. Când voi lua startul și voi ajunge cu mașina la linia de start, iar cronometrul va porni, voi putea afirma că mi-am îndeplinit cel mai mare vis.

Lansarea Campionatului Digital pe Circuit Betano este o oportunitate foarte bună pentru piloți de a nu pierde contactul cu activitățile competiționale auto din România. Regăsim pe grila de start nume mari atât din motorsportul real cât și din sim racing-ul românesc. Faptul că putem concura cu piloți inegalabili este incredibil și sunt onorat că pot lua parte la acest proiect care este abia la început de drum. Am descoperit foarte recent această lume a sim racing-ului, odată cu etapa a cincea din Racing League Romania din actualul sezon. Tot ce pot spune este că m-am îndrăgostit și de această formă de pilotaj și probabil de aici și rezultatele, mai mult decât decente din etapele anterioare. La Silverstone a fost a doua mea apariție la o cursă online, am mers mai bine decât mă așteptam și am fost extrem de aproape de calificarea în cursa Diviziei A. La Red Bull Ring, am obținut locul 37 în precalificări, fiind mai puțin de o secundă și jumătate între locul 1 și locul 40. În prima cursă de pe Red Bull Ring, datorită unor probleme tehnice, am plecat de pe locul 30, având 10 secunde întârziere față de locul 29. Pe parcursul celor 30 de minute am reușit o performanță surprinzătoare depășind peste jumătate din piloți și terminând cursa pe locul 14. În a doua cursă am reușit să urc până pe locul 8, dar din nou o problemă tehnică m-a aruncat pe locul 20. Cursa am încheiat-o pe locul 19, fiind foarte aproape de locul 18, cel care avea 8 secunde avans. Am demonstrat că pot avea viteza necesară, am demonstrat că pot avea un ritm ridicat și sper ca de acum lucrurile să ia o întorsătură favorabilă. Este o competiție cu un nivel extraordinar de ridicat deoarece piloții sim racing ridică ștacheta la un nivel foarte înalt, determinându-ne și pe noi, piloții reali, să scoatem tot ce avem mai bun din Mercedesul AMG GT3. În opinia mea, este o mașină destul de imprevizibilă, dar nu imposibil de învățat. Încerc să petrec cât mai mult timp în simulator pentru a recupera, pe cât posibil, din dezavantajul lipsei de experiență. Am găsit o nouă pasiune în această ramură a automobilismului.

Dacă nu ne putem întrece în viața reală, măcar în mediul virtual să o facem. Sunt sigur că pe parcursul sezonului toți piloții vor evolua, iar nivelul se va ridica și mai mult. Sper că pot ține pasul cu această evoluție până la final, scopul fiind o clasare în primii 5 la Clasa Racers la finalul campionatului și un podium alături de echipa Danny Ungur Racing în clasamentul pe echipe.

Autorally: Îți mulțumim și îți ținem pumnii pentru etapele care urmează, iar în final, ai cuvântul!

George Hobjilă: Eu vă mulțumesc pentru că sunteți alături de mine în această aventură. Mulțumesc echipei Danny Ungur Racing pentru oportunitatea de a alerga în echipa lor în acest sezon. Este abia începutul unui drum care se anunță a fi cel puțin interesant.

Etapa a treia a Campionatului Național Digital pe Circuit BETANO este programată Vineri, 1 Mai 2020, pe circuitul Nürburgring GP începând cu ora 20:00 pentru concurenții care s-au calificat în Divizia B, competiția putând fi urmărită în direct pe canalul de YouTube al Federației Române de Automobilism Sportiv, iar începând cu ora 23:00 pentru concurenții care s-au calificat în Divizia A, competiția putând fi urmărită în direct pe Pro X . 

Rezultatele Campionatului Național Digital pe Circuit BETANO pot fi accesate aici.

Cristian Andrei
Echipa Autorally

Raliuri

  • CNRD
  • ERC
  • Sprint
  • WRC

Coasta

Super Rally

Altele

  • Stiri