ERC - Rally Serras de Fafe e Felgueiras

Portugalia, 01 oct. - 03 oct. 2021
www.rallyserrasdefafe.com/


  Clasamente 2021
 Clasamente complete


  Suntem pe Facebook

Erik Cais, lider peste noapte la Barum Czech Rally Zlín. Norbert Maior, liderul ERC3 Junior cu 6 probe rămase până la final

Data: 28 August 2021 / European Rally Championship
  • După o luptă strânsă cu conaționalul său Jan Kopecký și norvegianul Andreas Mikkelsen, eroul local Erik Cais secondat de Jindřiška Žáková, a încheiat a doua zi de concurs pe prima poziție la raliul său de casă.
  • Norbert și Francesca Maior au reușit să aibă un parcurs deosebit, încheiând a doua zi pe prima poziție în clasamentul ERC3 Junior și pe 2 în cadrul ERC3, la diferență minimă de spaniolul Bassas.

Erik Cais (Ford Fiesta Rally2) a obținut 3 victorii de probă, reușind să se impună pe ambele treceri ale probei „Pindula”, considerată cea mai dificilă și capricioasă probă specială a raliului, date fiind condițiile meterologice cărora li s-au adăugat și zonele împădurite care pe alocuri au dat mari bătăi de cap anumitor piloți. Jan Kopecký a fost nevoit să cedeze locul de lider, după ce Erik i-a „furat” victoria pe ultima probă a zilei la o diferență de 7,9 secunde. Astfel, la finalul zilei de sâmbătă, diferența dintre cei doi conaționali este de numai 2,1 secunde și deși ar părea că localnicul Cais nu va avea probleme majore în ultima zi de concurs, nu trebuie să uităm că Kopecký cunoaște cel mai bine probele și știe unde poate ataca la maxim. Și deși la startul ediției ce sărbătorește jumătate de secol, s-a aflat și experimentatul Andreas Mikkelsen, victoriile probelor de sâmbătă au revenit exclusiv sportivilor cehi, și în timp ce Erik s-a impus pe 3 din cele 8 probe ale zilei, Jan a obținut două victorii, dintre care una a împărțit-o cu un alt pilot de excepție, legendar pentru motorsportul ceh și nu numai, nimeni altul decât juniorul Václav Pech (Ford Focus WRC), triplu campion al Slovaciei în anii 2002, 2003 și 2007, respectiv de 8 ori campion național absolut al Cehiei, ultimul său titlu obținându-l sezonul trecut. Fiul campionului cehoslav ai anilor 1980, a obținut victoria pe 4 din cele 8 probe ale zilei, datorită timpului egal obținut cu Kopecký pe a doua probă a zilei. 

Astfel podiumul provizoriu în clasamentul general îi găsește pe Erik Cais și Jindřiška Žáková (Ford Fiesta Rally2) pe prima poziție, fiind urmați de conaționalii Jan Kopecký și Jan Hloušek (Škoda Fabia Rally2 Evo) la 2,1 secunde în timp ce ultima treaptă le-a revenit la finalul zilei de sâmbătă lui Andreas Mikkelsen și Jonas Andersson (Škoda Fabia Rally2 Evo), la o diferență de 16,6 secunde de liderul Cais. Din păcate, ziua nu a fost lipsită de întâmplări nefericite, echipajul ceh Dominik Stříteský/Jiří Hovorka (Škoda Fabia Rally2 Evo) suferind un puternic accident în urma unei sărituri, pe a doua probă a zilei, în timp ce a 6-a probă a zilei a scos din luptă două echipaje, printre care Jari Huttunen/Mikko Lukka (Hyundai i20 R5) și Albert von Thurn und Taxis/Bernard Ettel (Škoda Fabia Rally2 Evo), în toate cele 3 cazuri echipajele ieșind din mașinile de concurs fără nicio zgârietură.

Prima treaptă a podiumului provizoriu în clasamentul ERC2, după cea de-a doua zi de concurs i-a revenit juniorulul Tibor Érdi secondat de Zoltán Csökő (Mitsubishi Lancer Evo X), maghiarii fiind urmați de echipajul francez Victor Cartier și Fabien Craen (Toyota Yaris R4) la 36,3 secunde în spatele vecinilor noștri. A treia poziție a fost ocupată de polonezii Dariusz Poloński și Łukasz Sitek (Fiat 124 Abarth RGT), la 15,3 secunde în urma francezilor.

Nici clasamentul ERC3 nu a fost ocolit de probleme, printre echipajele cu probleme numărându-se inclusiv liderii Junior WRC și ERC3 Junior, Sami Pajari și Marko Salminen, dar și germanul Nick Loof secondat de portughezul Hugo Magalhães. Toate aceste întâmplări au dus la răsturnări de situație și mai mulți lideri de-a lungul zilei, în cele din urmă, spaniolul Josep Bassas (Peugeot 208 Rally4) rămând pe prima poziție după a doua de concurs, fiind urmat de nimeni alții decât frații Norbert și Francesca Maior (Peugeot 208 Rally4), singurii reprezentanți ai țării noastre reușind să încheie a doua zi de concurs pe prima poziție în clasamentul ERC3 Junior. Pe a treia poziție a ERC3 și cea secundă în clasamentul ERC3 Junior, s-a clasat echipajul maghiar Martin László/Dávid Berendi la bordul unei mașini identice precum precedenții. Podiumul fraților Maior a fost completat de francezii Franceschi/Corgulio cu un model Renault Clio Rally4. 

Adrienn Vogel și Ivett Notheisz (Ford Fiesta Rally4) au încheiat a doua zi de concurs pe prima poziție în clasamentul ERC Ladies, fiind urmate de vecinii noștri de la sud de Dunăre, Ekaterina Stratieva și Georgi Avramov cu modelul Peugeot 208 R2. Dariusz Poloński este lider în clasamentul Abarth înaintea ultimelor 6 probe speciale de duminică, în timp ce Andrea Mabellini se află la conducerea Clio Trophy. 

Raliul din Zlín se încheie duminică, cu ultimele 6 probe speciale ce vor totaliza cei aproape 85 de km cronometrați rămași. 

Credit foto - FIA ERC FB Page

 

Articol semnat de,

Cristian OLTEAN.

Raliuri

  • CNRB
  • ERC
  • Sprint
  • WRC

Coasta

Super Rally

Altele

  • Stiri