ERC - Rally Liepāja

Liepāja, Letonia, 02 iul. - 03 iul. 2022
www.2021.lvrally.com/eng


  Suntem pe Facebook

ERC Historic: Victorie pentru Andrea Zivian și Denis Piceno la Historic Vlatva Rallye

Data: 07 Mai 2022 / European Rally Championship
  • Campionatul European de Raliuri pentru Vehicule Istorice a continuat la sfârșitul acestei săptămâni cu a doua etapă de la Historic Vlatva Rallye din Cehia, câștig de cauză având italienii Andrea "Zippo" Zivian și Denis Piceno cu modelul Audi Quattro

   Ajuns la ediția aniversară cu numărul 30, raliul din centrul Europei a programat 2 zile de concurs și un total de 146,52 de km împărțiți în 13 probe speciale. La startul de vineri s-au aliniat nu mai puțin de 86 de echipaje, mai mult de jumătate fiind prezențe din țara gazdă, cărora s-au alăturat echipaje venite din Finlanda (9), Germania (6), Italia și Spania câte 5 echipaje, Marea Britanie (4), Austria (3), câte două din Ungaria și Suedia, respectiv câte un echipaj din Norvegia, Elveția, Belgia și nu în ultimul rând, Estonia. 

   Victoria primei probe speciale în lungime de aproape 12 km le-a revenit finlandezilor Ville Silvasti și Risto Pietiläinen cu modelul Lancia 037 Rally, fiind mai rapizi cu 4,5 secunde decât maghiarii Tibor Érdi Jr. și Zoltán Csökő. Prima buclă s-a încheiat cu două victorii de probă ale lui Zippo și Piceno, în timp ce începutul celei de-a doua părți a zilei de vineri i-a adus în avantaj și pe prima poziție pe aceeași maghiari, grație unui ritm mai slab al italienilor. La bordul modelului Ford Sierra RS Cosworth 4x4, maghiarii și-au adjudecat prima victorie de probă specială din europeanul de istorice, majorându-și avantajul la 6,3 secunde în fața finlandezilor, avantaj care avea să se apropie de 12 secunde la finalul primei zile de concurs, după victoria ultimei probe reușită de austriacul Karl Wagner cu modelul Porsche 911 SC.

   Competiția dedicată automobilelor istorice a oferit și o doză de spectacol în prima parte a zilei de sâmbătă, cele 4 probe speciale ale primei bucle având fiecare un câștigător diferit. La volanul unui BMW M3 E30, elvețianul Pascal Perroud a deschid recitalul victoriilor de sâmbătă, fiind urmat de același Tibor Érdi Jr., care aflat la conducerea raliului cu un avans de 17 secunde după primele două probe ale zilei, a avut parte de o ieșire în decor pe următoarea specială câștigată de germanul Michael Baltes (Fiat 131 Abarth), ceea ce l-a făcut pe maghiar să piardă două poziții, pe care nu le-a mai recuperat până la final. Profitând și de greșelile echipajului din Ungaria, italianul Andrea Zivian a încheiat prima buclă cu victoria celor 15,41 de km ai probei "Velhartická", continuându-și parcursul cu alte două victorii de probă specială. Totuși, ultimul cuvânt de spus l-au avut Ville Silvasti și Risto Pietiläinen, cei doi încheiând raliul așa cum l-au început, cu o victorie de probă specială. 

   La final, italienii Andrea Zivian și Denis Piceno s-au impus cu un timp total de 1h28m46,1s fiind mai rapizi cu 23,8 secunde decât finlandezii Ville Silvasti și Risto Pietiläinen, podiumul etapei cehe fiind completat de Tibor Érdi Jr. și Zoltán Csökő la o diferență de 1m32,9s de prima poziție. În urma rezultatului din Cheia, Jürgen Geist urcă pe prima poziție în clasamentul general al Campionatului European de Raliuri pentru Vehicule Istorice, unde este urmat de Pascal Perroud și Andrea Zivian, ambii cu câte 20 de puncte.   

   Sezonul european de raliuri pentru vehicule istorice continuă în perioada 2-4 iunie cu Rallye du Chablais din Elveția, suprafața de concurs fiind asfaltul, ca și în majoritatea etapelor din calendarul actual. 

 

Credite foto - Facebook FIA EHRC

 

Articol semnat de,

Cristian OLTEAN - jurnalist sportiv Autorally.ro

Raliuri

  • CNRB
  • ERC
  • Sprint
  • WRC

Coasta

Super Rally

Altele

  • Stiri