ERC: Tet Rally Liepāja

Letonia, 17 iun. - 18 iun. 2023
www.2022.lvrally.com


  Suntem pe Facebook

ERC: Luis Monzón, lider în Canare înaintea ultimelor probe speciale de sâmbătă

Data: 14 Mai 2022 / European Rally Championship
  • După un avans modest stabilit la finalul probelor speciale de vineri, Luis Monzón se îndreaptă către a patra sa victorie în Rally Islas Canarias, etapa sa de casă

   Monzón a încheiat în spatele primilor 10 la finalul superspecialei de joi seară, dar și-a intrat imediat în ritm când raliul a început cu adevărat, vineri dimineață.

   După o luptă cu Efrén Llarena pentru prima poziție în prima parte a zilei, Monzón a reușit să se impună pe a treia probă specială, care a fost ulterior anulată după ce liderul de peste noapte, austriacul Simon Wagner s-a izbit într-o stâncă în exteriorul unui viraj de dreapta.

   Alegerea anvelopelor a fost subiectul principal al zilei, deoarece căldura arzătoare i-a afectat nu doar pe sportivi, și mașinile având de suferit, însă rezultatele lui Monzón, în vârstă de 56 de ani, nu au arătat niciun semn de slăbiciune. Dovadă a stat victoria pe ultima probă specială a primei bucle - Tejeda.

   Deși a întâmpinat o problemă relativ minoră la cutia de viteze a Škodei Fabia Rally2, eroul local a fost ocolit de alte evenimente neplăcute, ajungând înapoi în parcul de service din Las Palmas cu un avans de 8,4 secunde.

   „Desigur că simt presiunea ce apasă pe umerii mei, dar concurez pe probele de casă unde îi am alături pe fanii mei, și asta ajută mult. Sunt foarte mulțumit de ritmul meu și nu uit să fac ceea ce-mi propun de fiecare dată, să mă distrez. Sper ca ziua de mâine să continue la fel dacă nu, chiar mai bine.” - a declarat noul lider de peste noapte din Canare

   Nil Solans a fost cel mai aprig adversar al lui Monzón, însă ziua a început prost pentru spaniol, ajungând să aibă un handicap de 15,1 secunde după prima buclă a zilei, totul după ce unele setări au cauzat supraîncălzirea anvelopelor din față la modelul Volkswagen Polo GTI R5. După declarația pilotului iberic, schimbările „radicale” făcute la vizita din parcul de service de la prânzul au făcut ca acesta să revină în ritm pe cea de-a doua buclă, fapt dovedit și de rezultatele acestuia. Victoria de probă a lui Solans pe "Tejeda 2" i-a oferit un impuls și încredere înainte de ultima zi de concurs, reușind să-l depășească pe Yoann Bonato, ocupând locul secund la finalul zilei de vineri.

   Bonato, care și-a sărbătorit cea de-a 39-a zi de naștere, a completat podiumul provizoriu, la o diferență de doar 3,7 secunde în spatele lui Solans, punând astfel și mai multă presiune pe ocupantul poziției secunde.

   „Astăzi este ziua mea de naștere și când văd timpii realizați de Monzón, mă gândesc că viitorul meu arată destul de bine.” - a glumit francezul, acesta mai declarând că: "Luis este foarte rapid, dar mâine este o zi lungă, așa că așteptăm finalul etapei."

   Deși cu un ritm bun în prima parte a zilei, pilotul MRF Tires Škoda Efrén Llarena a încheiat a doua zi de concurs la 8,2 secunde de Bonato, în timp ce pilotul din Insulele Canare Enrique Cruz l-a urmat pe vicecampionul european la 6,7 secunde diferență, după ce și-a pilotat modelul Ford Fiesta Rally2 către victoria în probei speciale cu numărul 6. De o zi bună a avut parte și Grzyb Grzegorz, polonezul având un zâmbet până la urechi pe tot parcursul zilei, bucurându-se de șansa de a concura pe probele din Canare. Pe un alt model Škoda Fabia Rally2 Evo, acesta a terminat a doua zi concurs la o diferență de 33,4 secunde de lider, reușind să încheie cu numai 1,6 secunde mai puțin decât Pep Bassas, care l-a surclasat pe Javier Pardo la finalul ultimei probe a zilei.

   Simone Campedelli a avut parte de o bucurie imensă, totul după ce a câștigat o nouă probă specială la un european, ultima datând de la Rally di Roma Capitale în 2019. Cu toate acestea, bucuria sa a fost de scurtă durată, întrucât Škoda sa "încălțată" cu anvelope MRF a subvirat într-un viraj pe penultima probă a zilei. Incidentul l-a costat peste 30 de secunde și l-a făcut să piardă poziția a 3-a, ajungând până pe 9 la general. La a doua sa participare într-o etapă europeană în acest sezon, Miklós Csomós a completat TOP 10 cu o altă Fabia, în timp ce în ierarhia ERC, poziția cu numărul 10 i-a revenit unui alt maghiar, lui Norbert Herczig.

   Alberto Monarri a fost nevoit să se retragă cu modelul Suzuki Swift R4lly S din cauza problemelor de servodirecție întâmpinate în timpul buclei de dimineață, lăsându-l la conducerea ERC Open pe colegul său de echipă Joan Vinyes, care se află la a 100-a participate cu Suzuki. Igor Widlak a fost singurul combatant în ERC3, pilotându-și Fiesta Rally3 în siguranță până la sfârșit. Laurent Pellier a încheiat în fruntea clasamentelor ERC4 și Junior ERC cu Opelul Corsa Rally4, în timp ce Paulo Soria a fost de neîntrecut în cadrul Clio Trophy by Toksport WRT.

   Trei probe speciale parcurse de două ori alcătuiesc ultimei zi de concurs, cea de sâmbătă. Totul începe cu Moya-Valleseco, care reprezintă cea mai lungă probă a raliului cu 27,42 km. Următorul este Arucas (9,30 km), în timp ce San Mateo (12,04 km) închide fiecare buclă, cea de-a doua trecere a San Mateo reprezentând Power Stage, care aduce puncte suplimentare primelor 5 echipaje.

 

Credite foto - www.fiaerc.com

 

Articol semnat de,

Cristian OLTEAN - jurnalist sportiv Autorally.ro

Raliuri

  • CNRB
  • ERC
  • Sprint
  • WRC

Coasta

Super Rally

Altele

  • Stiri