Masters (2): Transalpina Challenge Ranca

Ranca, 10 iun. - 11 iun. 2023


  Suntem pe Facebook

Harghita Hill Climb Challenge revine pe traseul de la Harghita-Băi în 25 iunie

Data: 26 Mai 2022 / Coasta
  • Unul dintre cele mai spectaculoase trasee de viteză în coastă revine în atenția iubitorilor acestui sport, în data de 25 iunie, atunci când Harghita Hill Climb Challenge urmează să-și desfășoare a doua ediție, pe drumul ce ajunge în stațiunea Harghita-Băi

   Contând ca a patra etapă de coeficient 1 a Campionatului Național de Viteză în Coastă, respectiv a cincea din calendarul competițional, competiția organizată de AT Motorsport continuă o poveste frumoasă începută acum mai bine de un an, când în luna aprilie își găsea loc în calendar un nou traseu de concurs. Organizatorii harghiteni au ales atunci să dedice întreaga desfășurare a competiției unuia dintre cei mai activi oameni din motorsport pe care Harghita i-a avut, regretatul Ritner Béla. În ceea ce privește ediția din acest an, aceasta va aduce din nou un omagiu prin "Memorialul Ritner Béla", celui ce a fost Ritner Béla, organizator și un deosebit îndrumător pentru tinerii aspiranți la performanța în sportul cu motor.

   După cum am menționat și în primele rânduri, Harghita Hill Climb Challenge urmează să se desfășoare pe drumul județean 138A, între intersecția cu DN 13A și stațiunea Harghita-Băi. Concurenții vor avea parte de un traseu de concurs cu o lungime totală de 3682 de metri, cu o diferență de nivel de 246 de metri și o înclinație medie de 6,64%. Toate aceste caracteristici vor fi îmbinate perfect cu traseul tehnic și fără cusur, care i-a găzduit pe concurenții ediției anterioare cu un strat asfaltic complet nou, pe întreaga lungime a traseului.

   Asemenea celorlalte etape de coeficient 1, și Harghita Hill Climb Challenge va fi structurată în două zile pline cu activități. Prima zi dintre acestea va fi vineri, 24 iunie, atunci când în intervalul 13:00-18:00 vor avea loc verificările tehnice și administrative, în locația Ford Magyari Engineering. Începând cu ora 18:30, activitatea se mută în centrul Municipiului Miercurea Ciuc, unde de la aceeași oră, sportivii vor fi prezenți la Briefingul desfășurat în clădirea Consiliului Județean Harghita, urmată de Fotografia Oficială din aceeași locație. Ziua de vineri se va încheia cu Prezentarea Oficială a sportivilor, începând cu ora 19:00, locația fiind identică cu cea de anul trecut - Piața Libertății din Municipiul Miercurea Ciuc. 

   Sâmbătă, 25 iunie, va aduce și ziua de concurs la Harghita Hill Climb Challenge, competiția desfășurându-se după programul oricărei etape de coeficient 1: o manșă de recunoaștere, 2 manșe de antrenament cronometrat respectiv cele 2 manșe de concurs. Organizatorii au ales intervalul orar 09:00-10:15 pentru desfășurarea manșe de recunoaștere a traseului de concurs, după care, în intervalele orare 10:30-11:45 și 12:00-13:00 se vor desfășura manșele de antrenament cronometrat. Timp de o oră, dacă programul nu se va decala, traficul rutier va fi deschis pentru circulația publică în intervalul 13:00-14:00, urmând ca piloții să se alinieze pentru manșele decisive în intervalele orare 14:15-16:00 și 16:00-18:00. Harghita Hill Climb Challenge se va încheia cu Festivitatea de premiere din Piața Libertății, Municipiul Miercurea Ciuc. 

   Datorită regulamentului anual de viteză în coastă, etapa harghiteană este de maximă importanță, întrucât sportivii cu licență CNVC sunt obligați să puncteze în minim două etape de coeficient 1 precum este și Harghita Hill Climb Challenge, ceea ce aduce după sine și înscrierea în competiție a unora dintre cei mai buni și rapizi piloți ai Campionatului Național de Viteză în Coastă, la start fiind așteptat să se prezinte și Octavian Ciovică, lider în Campionatul Național de Viteză în Coastă și unul dintre piloții care în sezonul precedent nu a ratat etapa de la Harghita Hill Climb Challenge, pe care a și câștigat-o, devenind King of The Hill. Pe lângă brașovean, la start s-au mai aflat și Alexandru Pițigoi cu modelul Porsche 911 GT3 Cup, localnicul Botond Szabó, Horia Gheorghe, dar și piloți din Campionatul Național de Raliuri precum Bogdan Talașman, Mihai Manole, Csongor Szabó, Ioan Mihuț sau Adrian Grigore

   Și pentru că traseul de la Harghita Hill Climb Challenge nu este îndrăgit numai de piloți ci și de spectatori, organizatorul AT Motorsport s-a îngrijit și de acest aspect, pregătind mai multe zone pentru spectatori, ceea ce în 2021 nu a fost posibil din cauza restricțiilor impuse de pandemie, evenimentul desfășurându-se fără prezența spectatorilor. Conform hărții pentru spectatori, regăsită și sub numele de "full", care poate fi accesată AICI, organizatorul este pregătit să-i întâmpine pe spectatori cu patru zone pentru spectatori - 3 dintre acestea fiind localizate pe traseul de concurs în dreptul comisarilor sportivi din posturile 9, 10 și 14, la cea din urmă, spectatorii având posibilitatea de a consuma mâncăruri calde și băuturi la unul dintre Food Court-urile prezente. Cea de-a patra zonă pentru spectatori se va regăsi în zona parcului de service, unde va fi localizat și cel de-al doilea Food Court, respectiv un panou led ce va transmite manșele competiționale pentru cei nu vor să se aventureze pe traseul de concurs. Totuși, deplasarea acestora va fi facilitată în acest an de un Fan Bus, introdus în premieră de organizatorul harghitean la această competiție. 

 

Regulamentul particular cât și toate documentele etapei pot fi accesate AICI

 

Credite foto - www.harghitachallenge.ro | Mihai Ștețcu 

 

Articol semnat integral de,

Cristian OLTEAN - jurnalist sportiv Autorally.ro 

Raliuri

  • CNRB
  • ERC
  • Sprint
  • WRC

Coasta

Super Rally

Altele

  • Stiri