WRC: Rallye Monte-Carlo

Gap, Monaco, 25 ian. - 28 ian. 2024


  Suntem pe Facebook

Ott Tänak și Martin Järveoja, lideri în Finlanda după a doua zi de concurs

Data: 05 August 2022 / World Rally Championship
  • Clasați pe poziția secundă la finalul probei inaugurale de joi, Ott Tänak și Martin Järveoja au câștigat lupta zilei împotriva rivalilor locali, instalându-se în fotoliul de lideri cu un avantaj minim de sub 5 secunde

   Estonienii s-au impus pe prima probă a zilei - Laukaa 1, în lungime de 11,75 de kilometri, fiind mai rapizi cu 2,7 secunde decât Esapekka Lappi și Janne Ferm (Toyota Yaris Rally1). Localnicii și-au luat revanșa rapid, încheiând prima buclă cu victoria celor 21,69 de kilometri ai primei treceri pe proba Lankamaa, cu un avans de numai 3 zecimi în fața liderilor. Prima buclă a adus și câteva drame printre echipajele de top, acolo unde Oliver Solberg și Elliott Edmondson au avut parte de o rostogolire în primul viraj al primei probe, în timp ce Adrien Fourmaux și Alexandre Coria s-au retras din cursă după ce direcția modelului Puma Rally1 a suferit defecțiuni. 

   Cei 11,75 de kilometri ai probei Laukaa au fost specialitatea liderilor estonieni, Ott și Martin obținând victoria și pe cea de-a doua trecere cu un avantaj de 4 zecimi în fața acelorași Lappi și Ferm. Din nefericire, a doua trecere pe Lankamaa a fost anulată din motive de securitate, astfel că echipajele s-au îndreptat către repetarea probei de joi - Harju. Acolo, Takamoto Katsuta și Aaron Johnston au obținut prima victorie de probă specială finlandeză, lăsându-i la o zecime în urmă atât pe Tänak cât și pe Neuville

   Câștigători ai Raliului Finlandei în 2018 și 2019, Tänak și Järveoja au început și a treia buclă a zilei cu o victorie de probă specială, fiind cel mai rapid echipaj la finalul primei treceri pe Ässämäki. În urma lor la 2,1 secunde, Lappi și Ferm și-au luat revanșa pe proba imediat următoare la aceeași diferență, câștigând cei 15,70 de kilometri ai probei Sahloinen-Moksi. Din nefericire, a opta probă a raliului a fost cu ghinion pentru debutului lui Jari Huttunen la volanul modelului Puma Rally1, finlandezul fiind nevoit să se retragă din cauza presiunii combustibilului. Cele două probe rămase totalizând 28 de kilometri le-au revenit acelorași Esapekka Lappi și Janne Ferm, cei doi reducând astfel din diferența care-i desparte de prima poziție. Deși au fost primii pe ordinea de start, Kalle Rovanperä și Jonne Halttunen au reușit performanța de a se clasa pe poziția a patra la finalul zilei, la o diferență de numai 1,7 secunde de ultima treaptă a podiumului, ceea ce înseamnă că zilele următoare vor fi cu adevărat interesante.

Practic, podiumul provizoriu al Raliului Finlandezi arată astfel după a doua zi de concurs:

1. Ott Tänak și Martin Järveoja - Hyundai i20 N Rally1

2. Esapekka Lappi și Janne Ferm • Toyota Yaris Rally1 +3,8s

3. Elfyn Evans și Scott Martin • Toyota Yaris Rally1 +19,3s

   Cu un loc 4 la finalul probei inaugurale de joi seara, Teemu Suninen și Mikko Markkula (Hyundai i20 N Rally2) și-au început ziua cu o victorie de probă specială, reușind să domine ziua de vineri în ierarhia WRC2 Open, acolo unde sunt lideri cu un avantaj confortabil de 19,4 secunde în fața conaționalilor și liderilor în clasamentul WRC2 Junior, Emil Lindholm și Reeta Hämäläinen (Škoda Fabia Rally2 Evo), aceștia din urmă fiind singurii care au reușit să le "fure" liderilor o victorie de probă specială. Pe poziția a treia provizorie se clasează Mikko Heikkilä și Saamu Valeri (Škoda Fabia Rally2 Evo), la o diferență de numai 3 zecimi în urma ocupanților poziției secunde, pe care îi urmează și în clasamentul WRC2 Junior, unde poziția a treia le revine, pentru moment, lui Sami Pajari și Enni Mälkönen (Škoda Fabia Rally2 Evo). În ceea ce privește ierarhia provizorie de la WRC2 Masters, Freddy Loix și Pieter Tsojen au încheiat cu bine ziua de vineri la bordul modelului Škoda Fabia Rally2 Evo, cei doi reprezentând singurul echipaj înscris la această categorie. 

   Niciun clasament nu este lipsit de dominația finlandeză, întrucât la WRC3 Open, prima poziție după ziua de vineri este ocupată de Lauri Joona și Tuukka Shemeikka, cei doi fiind urmați la peste o jumătate de minut de Toni Herranen și Sebastian Virtanen, respectiv la peste un minut de cehii Jan Černý și Jan Tománek, într-un podium exclusiv Ford Fiesta Rally3, singura mașină omologată pentru această categorie. 

 

Raliul Finlandei continuă sâmbătă cu alte 8 probe speciale ce însumează puțin peste 150,30 de kilometri, probele putând fi urmărite integral pe www.wrc.com prin intermediul aplicației WRC+, ora startului pe fiecare probă fiind identic cu ora României.

 

Sursă foto - Hyundai Motorsport, Toyota GAZOO Racing, LSJ Racing Team, Teemu Suninen Racing

 

Articol marca Autorally.ro

Raliuri

  • CNRB
  • ERC
  • Sprint
  • WRC

Coasta

Super Rally

Altele

  • Stiri