WRC: FORUM8 Rally Japan

Japonia, 21 nov. - 24 nov. 2024


  Suntem pe Facebook

Esapekka Lappi trece la conducerea Raliului Suediei după probele de vineri

Data: 16 Februarie 2024 / World Rally Championship
  • După o bătălie intensă cu Takamoto Katsuta, finlandezul Esapekka Lappi a preluat șefia provizorie a singurei etape de zăpadă și gheață a sezonului mondial de raliuri, conducând competiția cu un avantaj de 3.2s înaintea probelor de sâmbătă

Esapekka Lappi & Janne Ferm - Foto • Facebook ”EP”

  Finlandezul [Lappi] a început cu dreptul ziua de vineri, venind la egalitate de timp cu Ott Tänak pe prima trecere a specialei "#42 Brattby", ambii piloți fiind cu 3.2s mai lenți decât campionul mondial en-titre - Kalle Rovanperä. Acesta din urmă își consolida astfel avantajul în fruntea clasamentului general provizoriu, dar avea să cedeze 1.2s pe speciala imediat următoare - "Norrby 1" - la capătul căreia Lappi își trecea în cont prima victorie de probă specială din acest sezon. Toate bune și frumoase până acolo, primele patru echipaje clasate fiind despărțite de mai puțin de 10 secunde. Doar că prima parcugere a specialei "Floda" - cea mai lungă secțiune cronometrată a zilei dar și a raliului - avea să-și ia un tribut mai mare decât era cazul. Rând pe rând au căzut: Ott Tänak - care a avariat sistemul de răcire al modelului i20 N Rally1 în urma impactului cu un mal de zăpadă, Kalle Rovanperä - care a avariat suspensia față a modelului GR Yaris Rally1 după o săritură abordată prea hotărât. Nici Grégoire Munster nu a scăpat de probleme, și după ce a făcut o pană de cauciuc a avariat și suspensia modelului Puma Rally1, însă luxemburghezul a continuat și astfel ziua de vineri i-a scos din joc doar pe cei doi anterior enunțați.

  Abandonul celor doi enunțați anterior a deschis două lupte intense: una purtată pentru supremația între Lappi și Katsuta, respectiv o alta pentru cea mai bună poziție între Evans și Neuville. Prezent pe suprafața sa preferată - după cum se arată și multele sale declarații - Takamoto Katsuta a încheiat prima buclă a zilei de vineri din postura de lider provizoriu, ținând cu "dinții" de poziția sa până la finalul celei de-a doua treceri pe speciala "Floda". Efortul japonezului nu a fost suficient de însemnat precum cel al lui Esapekka Lappi, finlandezul trecând în fața fostului său coleg de la Toyota [în 2022] după 3 victorii consecutive de probă specială. Cea de-a doua buclă a zilei nu a fost însă lipsită de incidente, iar actor principal în sceneta foarte prost jucată a fost nimeni altul decât liderul la zi al campionatului și câștigătorul Rallye Monte-Carlo 2024 - Thierry Neuville. Pe fondul ninsorilor abundente ce au acaparat toate probele speciale ale zilei, misiunea belgianului de a "mătura" drumul s-a complicat și mai tare, ceea ce a dus la 46.9s pierdute pe a doua trecere a specialei "#42 Brattby". Astfel, sportivul ce de câțiva ani buni încoace se străduiește din răsputeri să obțină un titlu mondial, s-a oprit înaintea controlului orar al probei imediat următoare, schițând probleme cu pornirea - la final de probă declarând că de fapt pompa de alimentare nu funcționează corespunzător. Bineînțeles, Thierry și Martijn n-au zăbovit prea mult, ci exact 4 minute. Adică, suficient cât în fața lor să treacă Elfyn Evans și Scott Martin, oferindu-le britanicilor "șansa" de a fi primii pe probă. Gestul lui Neuville - care s-a lăsat cu o penalizare de 40s - ne arată faptul că, caracterul acestui pilot nu diferă foarte mult de cel în sarcina căruia stă echipa din care face parte - Cyril Abiteboul, acesta din urmă luând decizii repetate [în favoarea lui Neuville] care au dus la separarea lui Tänak de Hyundai în 2022. De ce-o fi revenit..doar el [Ott] știe. 

Takamoto Katsuta & Aaron Johnston - Foto • Ștefan Bejenaru | Rally Cow

  Revenind însă la rezumatul zilei, Esapekka Lappi și Janne Ferm (Hyundai) și-au adjudecat fără probleme și ultima probă specială de vineri seara - "Umeå Sprint 2" - pășind spre următoarea zi de concurs cu un avantaj de 3.2s în fața lui Takamoto Katsuta și Aaron Johnston (Toyota), podiumul absolut provizoriu fiind completat de cel mai nemulțumit pilot al zilei - Oliver Solberg secondat de Elliott Edmondson (Škoda). Nu este însă singura surpriză cu care se încheie prima zi de concurs propriu-zisă [joi seara a fost doar o probă scurtă] căci locul 4 provizoriu este ocupat - la 5.6s de perechea suedezo-britanică - de Adrien Fourmaux și Alexandre Coria (Ford). Aceștia din urmă îi au în "ceafă" pe Evans și Martin la 23.7s, în timp ce TOP10-le este completat de un estonian și 4 finlandezi, toți la volanul unor modele de specificație R5/Rally2.

Oliver Solberg & Elliott Edmondson - Foto • Facebook Oliver Solberg

  Întorcându-ne însă la Oliver Solberg, sportivul celor de la Škoda Motorsport a câștigat 5 din cele 7 probe speciale programate pentru această zi secundă de concurs, în ierarhia WRC2. Totuși, ajuns în stop-ul fiecărei probe, acesta s-a declarat nemulțumit de ritmul și parcursul său, menționând aproape de fiecare dată că se poate și mai bine - deși au fost probe unde efectiv a stat în coastele sportivilor ce pilotează modele Rally1. Singura excepție însă unde Oliver a declarat că totul a decurs conform așteptărilor sale a fost în ultimul interviu al zilei, dar și acolo cu jumătate de gură. De altfel, nici n-avea cum să declare că a avut parte de o zi proastă, având în vedere că își încheie ziua cu al treilea cel mai bun timp în clasamentul general provizoriu, fiind astfel liderul autoritar al categoriei WRC2 cu un avantaj - decent zicem noi - de 29.4s în fața perechii Georg Linnamäe și James Morgan (Toyota). Ar fi nedrept și imposibil să nu vorbim despre aceștia în condițiile în care, în toată nebunia creată pe proba specială cu numărul 5, duo-ul estoniano-britanic și-a adjudecat prima victorie de probă specială în Campionatul Mondial de Raliuri. Și-o să spuneți că autorul acestui articol este nebun, că doar pe ewrc-results.com este plină statistica pilotului cu victorii de probă. Și chiar așa și este [cu statisticile, nu este nebun autorul], însă victoria de vineri va rămâne în istorie, întrucât Georg și James au fost cei mai rapizi nu doar în cadrul WRC2, ci au învins absolut pe toată lumea cu micuțul lor GR Yaris Rally2. A fost o probă în care TOP10-ul a fost ocupat aproape în întregime de automobile de specificație R5/Rally2, singura excepție fiind Hyundai-ul i20 N Rally1 pilotat de Esapekka Lappi - ocupant al poziției a șasea la 5.8s de timpul de referință al învingătorilor. Practic, să înțelegeți ce a dus la această nebunie atât pe proba de începere a buclei secunde cât și pe cele ce-au urmat, condițiile de parcurgere a probei speciale au devenit din ce în ce mai bune după trecerea fiecărei mașini, iar modelele Rally1 n-au făcut decât să lase un culoar evident echipajelor ce au urmat pe ordinea de start.

Georg Linnamäe & James Morgan - Foto • Ștefan Bejenaru | Rally Cow

  Așa cum am precizat, pe lângă poziția a treia în clasamentul general absolut al Raliului Suediei, Oliver Solberg și Elliott Edmondson rămân lideri incontestabili ai categoriei suport WRC2, fiind urmați pe podiumul provizoriu de Georg Linnamäe și James Morgan la 29.4s diferență, respectiv de Sami Pajari cu Enni Mälkönen (Toyota) la alte 15.7s. Georg și James sunt astfel noii lideri ai clasei WRC2 Challenger, urmați îndeaproape de Sami și Enni, respectiv de Roope Korhonen cu Anssi Viinikka [la doar 2.8s de ocupanții poziției secunde] - în ceea ce se traduce printr-un podium exclusiv al modelelor proaspăt debutate GR Yaris Rally2.

  Deși pierduse conducerea categoriei WRC Masters Cup după prima probă a zilei de vineri, polonezul Michał Sołowow a revenit în forță - și alături de copilotul Maciej Baran - a câștigat toate cele 6 probe speciale rămase de parcurs. Grație evoluției sale bune, acesta ocupă poziția a 10-a în ierarhia WRC2, în vreme ce la categoria dedicată seniorilor [trecuți de 50 de ani] are un avantaj de 5:34.9 în fața mexicanului Ricardo Triviño secondat de Diego Fuentes. Din nefericire, câștigătorii primei probe de vineri [WRC Masters Cup] - finlandezii Marko Viitanen și Tapio Suominen s-au retras din cursă în urma unui incident pe a doua trecere a specialei pe care o câștigaseră de dimineață.

Mille Johansson & Johan Grönvall - Foto • Ștefan Bejenaru | Rally Cow

  Oliver Solberg nu a fost singurul reprezentant al țării gazdă care și-a jucat cărțile cu înțelepciune. La doar cei 18 ani ai săi, Mille Johansson a câștigat 4 din cele 7 probe speciale în clasamentul juniorilor, preluând șefia provizorie la finalul parcurgerii secunde a specialei "#42 Brattby", și asta după ce sportivul local - secondat de Johan Grönvall - a recuperat 9 poziții în doar 3 probe. După 113,06 km parcurși, suedezii sunt urmați în clasamentul provizoriu al Junior WRC de estonienii Romet Jürgenson și Siim Oja - câștigătorii probei speciale anterior amintite. Lideri după prima buclă a zilei, germanii Fabio Schwarz și Bernhard Ettel au pierdut două poziții până la final de zi, ocupând ultima treaptă a podiumului provizoriu la doar 6.6s diferență de echipajul din fața lor. Aceleași echipaje se regăsesc și pe podiumul provizoriu al categoriei WRC3, și asta pentru că liderul ceh Jan Černý, care s-a aflat la conducere până la finalul primei jumătăți a zilei, a pierdut tot efortul după o ieșire în decor pe a doua trecere a specialei "#42 Brattby". 

Norbert Maior & Francesca Maior - Foto • Ștefan Bejenaru | Rally Cow

  După un viraj pe care l-au subestimat pe proba inaugurală a raliului, Norbert Maior și Francesca Maior pășeau încrezători ca prima zi de concurs propriu-zisă va fi una constructivă. Și așa ar fi fost dacă nu apăreau probleme după probleme la modelul Ford Fiesta Rally3 evo, iar un impact cu un mal de zăpadă pe a doua probă a zilei i-a forțat pe campionii europeni la juniori din 2023 să parcurgă restul buclei în modul de stradă. Reveniți în service-ul din Umeå, inginerii de la M-Sport au rezolvat problemele la mașina fraților Maior, iar acest lucru s-a reflectat în dreptul cronometrului, cu două probe foarte bune din partea celor doi. Din păcate însă, două pene de cauciuc pe cea mai lungă secțiune cronometrată i-a secat de puteri pe tinerii sportivi, însă moralul lor a rămas ridicat și au încheiat cu bine un număr de kilometri ce se regăsește de regulă de-a lungul a două zile într-o etapă din Campionatul Național de Raliuri. În acest moment, Norbert și Francesca Maior ocupă poziția a 13-a în clasamentul juniorilor, însă acest aspect este prea puțin relevant având în vedere că cei doi se află la prima lor interacțiune amplă cu modelul Fiesta Rally3, în vreme ce adversarii lor fie sunt obișnuiți cu tracțiunea integrală, fie au acumulat experiență cu mașina cu care se participă în Junior WRC.

  Lipsa service-ului după proba de joi seara a lăsat "urme" adânci și în evoluția paraguayanului Diego Domínguez Jr, care a fost nevoit să se "târască" pe primele 3 probe ale zilei. Acesta a urcat totuși pe poziția a 15-a, lucru datorat în mare parte și ghinionul lui Jakub Matulka - câștigătorul specialei "Norrby 1", care a depus armele la începutul jumătății secunde, precum și accidentului suferit de campionul en-titre al FIA MERC - Abdullah Al-Rawahi.

 

  Ziua de sâmbătă va fi cea mai solicitantă pentru toate echipajele participante, întrucât va presupune un program identic celui de vineri, cu câte 3 probe speciale parcurse de două ori, respectiv o ultimă trecere pe speciala ce duminică va reprezenta Power Stage-ul acestei ediții. Concurenții dar și organizatorii se așteaptă la mai multe ninsori și condiții poate chiar mai dificile decât cele întâmpinate de-a lungul specialelor de vineri.

Raliuri

  • CNRB
  • ERC
  • Sprint
  • WRC

Coasta

Super Rally

Altele

  • Stiri