WRC: Croatia Rally

Jablanovec, 18 apr. - 21 apr. 2024


  Suntem pe Facebook

Lappi se îndreaptă către o victorie absolut meritată în Raliul Suediei 2024

Data: 17 Februarie 2024 / World Rally Championship
  • Esapekka Lappi se află la o distanță de trei probe speciale și puțin peste 60 km cronometrați de a doua victorie a carierei sale, care ar putea însemna și prima în Raliul Suediei

Esapekka Lappi - Foto • arhivă sportiv

  Finlandezul a câștigat o singură etapă din mondialul de raliuri, acum aproape 7 ani când triumfa în etapa sa de casă - Raliul Finlandei. Acum, sportivul echipei Hyundai Motorsport termină penultima zi de concurs de la ediția 71 a Raliului Suediei pe prima poziție cu un avantaj de 1:06.3 în fața lui Adrien Fourmaux. Acesta din urmă era să-și vadă efortul risipit chiar pe ultima probă a zilei din cauza unui impact cu un mal de zăpadă, în vreme ce Elfyn Evans completează podiumul provizoriu la alte 16.7s de francez.

  Dar până să vorbim de clasamentul ce aduce primele puncte la această etapă, trebuie să ne întoarcem în dimineața zilei de sâmbătă să știm cum s-au derulat toate momentele acestei zile. A treia și implicit penultima zi de concurs a început cu o lupta pentru prima poziție a clasamentului dintre Takamoto Katsuta și Esapekka Lappi. Japonezul a reușit să reducă din avantajul finlandezului, în pofida faptului că victoria primei probe a zilei i-a aparținut lui Ott Tänak, însă sportivul Toyota Gazoo Racing a făcut o greșeală copilărească din cauza presiunii psihologice ce apăsa pe umerii, ieșind în decor pe proba imediat următoare - câștigată de Kalle Rovanperä. Astfel, lupta s-a puțin mai jos, pentru celelalte două poziții ale podiumului absolut, cu Adrien Fourmaux - triumfător pe prima trecere a celei mai lungi probe a zilei - pe poziția secundă, urmat de britanicul Elfyn Evans într-un trio compus din toți cei trei constructori.

Adrien Fourmaux & Alexandre Coria - Foto • arhivă pilot

  Condițiile s-au deteriorat la a doua parcugere a acelorași probe, lucru care nu l-a deranjat pe Elfyn Evans din a-și trece în cont prima victorie de probă specială de la ediția din acest an a etapei suedeze. Mai puțin deranjat de suprafața deteriorată a fost liderul la zi al campionatului, Thierry Neuville adjudecându-și victoria ultimelor trei speciale ale zilei, asigurându-și poziția a patra la final de zi. Având un avantaj confortabil, Esapekka Lappi și Janne Ferm n-au văzut motive evidente de a forța pe a doua buclă, și chiar și așa reușesc să-și încheie penultima zi de concurs asemenea celei precedente, adică în fruntea clasamentului general. Totuși, finlandezii au acum un avantaj de 1:06.3 în fața francezilor Adrien Fourmaux și Alexandre Coria, aceștia din urmă fiind urmați îndeaproape de Elfyn Evans și Scott Martin - la alte 16.7s. Thierry Neuville - la 59.1s de ultima treaptă a podiumului și Oliver Solberg - la alte 1:39.0 de belgian completează TOP5-ul zilei. 

Elfyn Evans & Scott Martin - Foto • arhivă pilot

 

Clasament provizoriu WRC (după 15 probe speciale)

1.

[FIN] Esapekka LAPPI & [FIN] Janne FERM (Hyundai i20 N Rally1)

2:03:52.0

18p

2.

[FRA] Adrien FOURMAUX & [FRA] Alexandre CORIA (Ford Puma Rally1)

2:04:58.3 [+1:06.3]

15p

3.

[GBR] Elfyn EVANS & [GBR] Scott MARTIN (Toyota GR Yaris Rally1)

2:05:15.0 [+1:23.0]

13p

  Vă întrebam în avancronica etapei suedeze cine va fi pilotul care îl va egala pe Yohan Rossel - câștigătorul primei etape - în ierarhia la zi a categoriei suport WRC2. Ei bine, după încă trei probe câștigate în ziua de sâmbătă, Oliver Solberg și Elliott Edmondson se îndreaptă către al doilea succes consecutiv în etapa de casă a tânărului pilot, ceea ce ar însemna un început de sezon identic celui din 2023 pentru perechea Škoda Motorsport. Și în vreme ce duo-ul suedezo-britanic și-a văzut de treabă, majorându-și avantajul la 1:14.0 la finalul penultimei zile de concurs, urmăritorii lor s-au contrat de-a lungul întregii zile. Aflați pe poziția secundă înaintea ultimelor trei probe speciale de duminică, Sami Pajari și Enni Mälkönen (Toyota) n-au avut viață ușoară de-a lungul probelor de sâmbătă. Și nu vor avea nici pe ultimele probe rămase, întrucât finlandezii sunt urmați îndeaproape la doar 2 zecimi de Georg Linnamäe și James Morgan (Toyota), cei ce au pierdut poziția ocupată acum de Pajari după o răsucire pe ultima probă a dimineții de sâmbătă. Totuși, perechea estono-britanică a revenit în joc - dat fiind și ritmul mai scăzut al adversarilor pe fondul deteriorării probelor. La o diferență de 19.8s de cei anterior amintiți se află o altă pereche finlandeză, formată din Roope Korhonen și Anssi Viinikka (Toyota), cei ce completează podiumul categoriei WRC2 Challenger, în vreme ce TOP5-ul clasei dedicate mașinilor de specificație R5/Rally2 este completat de alte două perechi din țara lui "Moș Crăciun" - Mikko Heikkilä și Kristian Temonen (Toyota) pe 4, respectiv Lauri Joona cu Janni Hussi (Škoda) pe 5. Pe lista câștigătorilor de probă în cadrul WRC2 și-au trecut numele [pe lângă Solberg] și Mikko Heikkilä (PS10), Sami Pajari (PS12), Jan Solans (PS13) și Georg Linnamäe (PS14). Toate celelalte trei probe ale zilei i-au revenit lui Oliver Solberg. Ca o paranteză, decizia lui Nikolay Gryazin de a nu puncta la această etapă s-a dovedit a fi una înțeleaptă, după ce sportivul legitimat în Bulgaria a pierdut peste zece minute după ce a stat blocat într-un mal de zăpadă.

Oliver Solberg & Elliott Edmondson - Foto • arhivă pilot

  Polonezii Michał Sołowow și Maciej Baran (Škoda) n-au avut probleme cu victoria probelor speciale în clasamentul WRC Masters Cup, fiind de neînvins de-a lungul tuturor celor 7 speciale ale zilei. Cei doi rămân lideri înaintea ultimei zile de concurs, avantajul acestora majorându-se la peste zece minute [10:58.3] în fața mexicanului Ricardo Triviño (Škoda) secondat de Diego Fuentes din Spania. Podiumul provizoriu al categoriei dedicate seniorilor ce concurează cu modele R5/Rally2 este completat de unul dintre oamenii angrenați în transmisiunile LIVE ale promoterului oficial - finlandezul Marko Viitanen (Škoda) secondat de Tapio Suominen. 

Clasament provizoriu WRC2 (după 15 probe speciale)

1.

[SWE] Oliver SOLBERG & [GBR] Elliott EDMONDSON (Škoda Fabia RS Rally2)

2:07:53.1

2.

[FIN] Sami PAJARI & [FIN] Enni MÄLKÖNEN (Toyota GR Yaris Rally2)

2:09:07.1 [+1:14.0]

3.

[EST] Georg LINNAMÄE & [GBR] James MORGAN (Toyota GR Yaris Rally2)

2:09:07.3 [+1:14.2]

 

 

  • Norbert și Francesca Maior avansează în TOP10 înaintea ultimei zile de concurs!

Norbert Maior & Francesca Maior - Foto • Ștefan Bejenaru | Rally Cow

  Brașovenii încep să se obișnuiască cu noul mediu - mașina și nivelul competițional - iar acest lucru se reflectă în clasamentul Junior WRC după 15 probe speciale parcurse. Norbert și Francesca au încheiat ziua de sâmbătă cu câteva mici peripeții - o pană de cauciuc și o încetinire provocată de un echipaj ce încerca să iasă din malul de zăpadă - dar cu un ritm foarte bun față de ziua anterioară. Sportivii Napoca Rally Academy au terminat în TOP5 prima respectiv ultima specială a zilei și ocupă locul 10 în ierarhia provizorie a Junior WRC [și WRC3].

Mille Johansson & Johan Grönvall - Foto • Facebook

  De cealaltă parte, lupta la vârf a fost din nou una extrem de intensă și disputată. Liderul incontestabil după prima probă a zilei de vineri, Mille Johansson, și-a adjudecat trei victorii de probă specială, ceea ce se traduce prin 3 puncte ce se adaugă celorlalte 4 obținute în ziua precedentă. Pentru cei ce nu știu, Junior WRC premiază fiecare victorie de probă specială cu câte un punct indiferent de rezultatul final - același lucru urmând să se întâmple în clasamentul juniorilor din Campionatul Național de Raliuri "Betano" începând cu acest sezon. Principalul adversar al suedezului - Romet Jürgenson și-a trecut în cont două victorii de probă, același lucru făcându-l și paraguayanul Diego Domínguez Jr. Cu trei speciale rămase de parcurs în ultima zi de concurs, suedezii Mille Johansson și Johan Grönvall rămân lideri cu un avantaj de 55s în fața estonienilor Romet Jürgenson și Siim Oja, în vreme ce ultima treaptă le revine irlandezilor Eamonn Kelly și Conor Mohan. Deși aceștia din urmă se află la aproape 4 minute de lideri, suntem convinși că Craig Breen ar fi fost mândri nu doar de ei, cât și de germanii Fabio Schwarz cu Bernhard Ettel. Aceștia ocupau poziția a treia înainte de a doua trecere pe cea mai lungă probă a zilei, însă două pene de cauciuc le-au năruit tot efortul depus în ziua de vineri.

Clasament provizoriu Junior WRC (după 15 probe speciale)

1.

[SWEA] Mille JOHANSSON & [SWE] Johan GRÖNVALL (Ford Fiesta Rally3 evo)

2:16:43.3

2.

[EST] Romet JÜRGENSON & [EST] Siim OJA (Ford Fiesta Rally3 evo)

2:17:38.3 [+55.0]

3.

[IRL] Eamonn KELLY & [IRL] Conor MOHAN (Ford Fiesta Rally3 evo)

2:20:37.0 [+3:53.7]

  Ziua de mâine, adică ce decisivă, programează ultimele trei speciale ale ediției din acest an a Raliului Suediei, cu două treceri pe cei 25,50 km ai specialei "Västervik", respectiv Power Stage-ul "Umeå 2" în lungime de puțin peste 10 km. 

Raliuri

  • CNRB
  • ERC
  • Sprint
  • WRC

Coasta

Super Rally

Altele

  • Stiri