Suntem pe Facebook

Kris Meeke s-a impus în prima etapă a CPR - Campionatul Portughez de Raliuri

Data: 26 Februarie 2024 / Alte competitii

 Britanicul a început cu dreptul sezonul pe care își dorește să-l dedice lui Craig Breen, câștigând Rally Serras de Fafe alături de James Fulton - fostul copilot al pilotului Hyundai ​ce a pierit în urma unui accident la testele premergătoare etapei croate a sezonului anterior

Kris Meeke & James Fulton (Hyundai) - Foto • Facebook Rally Serras de Fafe

  Deși a fost nelipsită din calendarul ERC în ultimele trei sezoane, etapa portugheză a fost eliminată din programul europeanului de raliuri, lucru ce demonstrează - din nou - că promoterul celor două campionate majore de raliuri de pe glob [ERC + WRC] este interesat doar de bani și nicidecum de competiția în sine. Dar nu despre asta dorim să vorbim în acest articol, întrucât nu-și are sensul. Faptul că în acest an nu a mai contat în clasamentul ERC, a făcut ca Rally Serras de Fafe să măsoare doar puțin peste 110 kilometri de probă specială - adică, cu aproape 70 km mai puțin decât la ediția de anul trecut. Mai mult, data aleasă pentru desfășoare a făcut ca macadamul să nu fie singura suprafață de concurs, ci și zăpada - lucru mai puțin obșinuit, dar totuși prezent.

Armindo Araújo & Luís Ramalho (Škoda) - Foto • Facebook Rally Serras de Fafe

  Competiția a adunat la start un total de 54 echipaje, printre care s-au aflat Kris Meeke cu James Fulton (Hyundai), Armindo Araújo cu Luís Ramalho (Škoda), Ricardo Teodósio cu José Teixeira (Hyundai) precum și frații Bulacia - Marco alături de Diego Vallejo (Citroën) și Bruno alături de Gabriel Morales (Toyota). Raliul a debutat vineri cu trei probe speciale - dintre care cea de-a treia fiind aceeași Super Specială ca în 2023. Toate cele trei teste speciale i-au revenit lui Meeke, care pășea liniștit spre ziua următoare de concurs cu un avantaj decent de 17.3s în fața lui Marco Bulacia, în vreme ce ultima treaptă a podiumului provizoriu îi revenea lui Araújo - septuplu campion absolut al Portugaliei.

  Ziua de sâmbătă s-a compus din 8 probe speciale: 4 distincte parcurse de două ori. Prima buclă a zilei a fost dominată de Kris Meeke, și asta pentru că britanicul și-a adjudecat două victorii de probă din patru posibile, cedând întâietatea lui Marco Bulacia pe cei 10,68 km ai specialei "Cabecceiras de Basto 1", în vreme ce Araújo a stabilit timpul de referință pe a doua trecere a aceleiași probe, surclasându-l astfel pe fratele mai mare al familie Bulacia. Lider rămâneau însă Meeke și Fulton, cu un avantaj care creștea la 35.9s în fața lui Armindo și a navigatorului său, în vreme ce bolivianul Marco Bulacia "cădea" pe poziția a treia, dar la numai 1.8s de portughezul din fața sa.

Marco Bulacia & Diego Vallejo (Citroën) - Foto • Facebook Rally Serras de Fafe

  Cea de-a doua parte a zilei a fost de excepție pentru Kris Meeke - în ciuda fanilor și sportivilor portughezi ce nu agreează ca un pilot stranier să câștige etapele naționale sau chiar titlul absolut. Perechea britanico-irlandeză a stabilit timpul de referință pe toate cele 4 speciale rămase de parcurs la această ediție, ceea ce înseamnă că Kris Meeke și James Fulton sunt câștigătorii primei etape naționale din Portugalia. În urma lor, la 1:08.9 s-au clasat și Armindo Araújo cu Luís Ramalho, iar la alte 30.4s de aceștia, Marco Bulacia și Diego Vallejo au completat podiumul absolut al Rally Serras de Fafe. Astfel, pe podium au urcat trei producători distincți: Hyundai - Škoda - Citroën, în ordinea enumerării.

Bruno Bulacia & Gabriel Morales (Toyota) - Foto • Facebook WRCatedral Nuno Caetano & Sofia Mouta (Ford) - Foto • Facebook Rally Serras de Fafe

  Mezinul familiei Bulacia - Bruno, n-a plecat acasă cu mâna goală, și după ce la debutul în Junior WRC a făcut-o lată cu accidentul stupid de pe Shakedown, tânărul bolivian a obținut victoria clasei RC3N - clasă dedicată modelelor Toyota GR Yaris RZ, adică ceva asemănător cu modelul pilotat de Cătălin Ienășel în sezonul 2023 din CNR "Betano", dar cu mai puține restricții față de modelul RZ. Mai mult, Bruno și Gabriel s-au impus și în clasamentul Cupei Iberice TGR - competiție dedicată aceluiași model Yaris RZ. Singurul echipaj înscris cu o mașină de specificație Rally3 - Nuno Caetano și Sofia Mouta - a terminat raliul pe poziția 26 din totalul de 34 echipaje care au terminat cele 11 probe speciale. Mai bine decât cei doi s-au descurcat Gonçalo Henriques și Gonçalo Cunha, care la bordul modelului Renault Clio Rally4 au terminat Rally Serras de Fafe pe poziția a 17-a la general, obținând astfel trei victorii importante în debutul competițional: la RC4, la Juniori dar mai ales la două roți motrice.

Gonçalo Henriques & Gonçalo Cunha (Renault) - Foto • Facebook Rally Serras de Fafe

  Următoarea etapă a Campionatului Portughez de Raliuri va avea loc în perioada 15-16 martie 2024 la Lagoa, cu prilejul Rallye Casinos do Algarve. În acest an, sezonul național din Portugalia se compune din 8 etape - dintre acestea făcând parte și a cincea etapă a Campionatului Mondial de Raliuri - Vodafone Rally de Portugal, eveniment ce ajunge la a 57-a ediție în 2024.

Raliuri

  • CNRB
  • ERC
  • Sprint
  • WRC

Coasta

Super Rally

Altele

  • Stiri