Masters (2) & CNVC (2) - Transalpina Challenge

Rânca, 25 mai - 26 mai 2024


  Suntem pe Facebook

Interviu | 'Dodo' Pițigoi: 'Sunt pregătit să înfrunt orice obstacol din acest sezon'

Data: 27 Martie 2024 / Coasta

  Trofeul Râșnov powered by Pro-X - prin partenerul media Autorally.ro - continuă seria interviurilor cu sportivii naționalului de viteză în coastă care în sezonul precedent, sau la ediții anterioare ale etapei râșnovene, au obținut rezultate remarcabile sau au ieșit în evidență cu anumite momente. Interviul de astăzi este cu și despre campionul în exercițiu al categoriei I în cadrul Trofeului Național Masters de viteză în coastă: nimeni-altul decât Alexandru 'Dodo' Pițigoi. Bucureșteanul vine la startul acestui sezon cu o mașină de ultimă generație, parteneri noi dar și obiective ambițioase.

Porsche 911 GT3 Cup (992) - noua mașină a lui 'Dodo' Pițigoi

  Cristian: Pentru a nu repeta întrebări frecvente și la care cu siguranță ai mai răspuns în alte intervenții, mă voi folosi de interviul realizat de Porsche cu ocazia sărbătoririi 75 de ani de existență al brandului, pentru a-ți adresa prima întrebare. După cum ai și declarat, bunicul tău – din postura de șofer profesionist, respectiv tatăl tău – în calitate de inginer auto, ți-au insuflat pasiunea pentru automobilism și lor li se datorează faptul că astăzi ne adresăm omului Alexandru „Dodo” Pițigoi ca unul dintre cei mai buni piloți din motorsportul românesc. Care au fost, totuși, cele mai mari piedici pe care le-ai întâmpinat – pe lângă aspectul financiar ? 

  Dodo: "Mulțumesc pentru apreciere și introducere! În general nu cred că este bine și nici plăcut să discutăm despre piedici; cu atât mai puțin în cazul meu, care deși a trebuit întotdeauna să fac eforturi în carieră, probabil că mă aflu printre cei care au reușit să practice sportul la un nivel foarte bun. Bineînțeles că există provocări cu care ne luptăm fiecare din noi, iar pentru mine acestea au fost mai tot timpul în primul rând lipsa timpului disponibil pentru curse și apoi un nivel poate prea mare al precauției (aceasta fiind o ”piedică” auto-impusă)."

 

  Cristian: Dacă ne rezumăm la ultimele două sezoane, putem spune fără doar și poate că ți-ai atins obiectivul în ceea ce privește cucerirea titlului de campion. În 2022 ai devenit campion al categoriei I în clasicul național de viteză în coastă, iar în ultimul an te-ai clasat triumfător pe prima poziție a aceleiași categorii, dar în Trofeul Național Masters. Tind să cred însă că titlul de campion nu a fost unicul tău obiectiv, motiv pentru care, te-aș ruga să ne spui care au fost scopurile tale ca sportiv, de până acum ?

  Dodo: "Anul acesta sunt 25 de ani de când am început să particip la competiții și întotdeauna, pe lângă obiectivele de performanță sportivă, am considerat la fel de importante și oferirea unei bune imagini partenerilor (care nu vine exclusiv din performanță), evoluția plăcută publicului (inclusiv prin participarea cu mașini spectaculoase și bine pregătite), creșterea continuă a nivelului sportiv propriu și nu în ultimul rând plăcerea de a pilota care cred că este o condiție esențială a practicării sportului de către oricine."

 

  Cristian: Din 2016 încoace, atunci când ai pilotat pentru prima oară un model Porsche într-o competiție, ne-am obișnuit să asimilăm numele tău cu brandul ce-și are rădăcinile la Stuttgart. De-a lungul anilor, ai pilotat modele GT3 din diferite generații atât la raliu dar mai ales la viteză în coastă, obținând numeroase clasări importante dar și titluri de campion. Cum ai ajuns la Porsche ? Ce anume te-a determinat să alegi propulsia (tracțiunea spate) în detrimentul tracțiunii integrale ?

  Dodo: "Așa cum am spus și cu alte ocazii, marca Porsche și în special modelul 911 fascinează pe majoritatea iubitorilor de mașini și motorsport. Nici eu nu am scăpat de această atracție deosebită, iar participarea cu Porsche mi-a depășit așteptările și m-a făcut adept fidel al mărcii. În ceea ce privește propulsia, aceasta vine la pachet cu 911 și este cu adevărat pe gustul meu."

 

'Dodo' Pițigoi a obținut victoria categoriei I în clasamentul TNMVC la ediția de toamnă a Trofeului Râșnov

  Cristian: Pentru al treilea sezon consecutiv, Trofeul Râșnov reprezintă punctul de pornire al sezonului de viteză în coastă din România. Având în vedere că la ediția din 2022 o ieșire în decor în timpul manșelor de recunoaștere te-a împiedicat să continui cursa, iar în primăvara lui 2023 ai pierdut la limită victoria, cum te pregătești / te-ai pregătit ca anul 2024 să debuteze cu o victorie ?

  Dodo: "De fiecare dată în ultimii doi ani, ploaia mi-a dat de furcă la Râșnov în debutul sezoanelor respective. Sper ca anul acesta să fie uscat – nu-mi place mersul pe ploaie și nici pentru spectatori nu este plăcută. De asemenea, sper să pot obține victoria, deși va fi cu siguranță mai greu decât anii trecuți, în special din cauza concurenței care se anunță foarte puternică. Eu mă pregătesc la fel ca tot timpul. Atât din punct de vedere tehnic cât și personal încerc să fiu la cel mai înalt nivel."

 

  Cristian: Noul sezon competițional te găsește în culori noi datorită Winner – noul tău partener și un important actor pe piața jocurilor online. Doar că, la prima privire a simulării publicitare în care apari alături de mașina pe care o vei pilota în acest sezon, remarc câteva aspecte care mă duc cu gândul la modelul GT3 Cup din generația 992. Ne poți confirma dacă într-adevăr este vorba despre o mașină nouă ?

  Dodo: "Da, sunt foarte recunoscător tuturor partenerilor mei tradiționali cât și celor de la Winner care mi s-au alăturat anul acesta, iar cu sprijinul lor am reușit să schimb mașina cu una de ultimă generație – Porsche 992 GT3 Cup."

 

  Cristian:  În sezonul precedent ne-ai reprezentat și la etapa europeană de viteză în coastă de la Rechberg Rennen din Austria. Spune-mi te rog, care sunt planurile tale pentru sezonul ce tocmai stă să înceapă ? Vei face sezon combinat între Trofeul Național Masters și Campionatul European, sau te vom vedea și pe circuit ?

  Dodo: "Planul este să fac sezon complet în Trofeul Național Masters plus câteva participări în Campionatul European și pe circuit, dar acestea încă nu sunt definitiv stabilite."

 

  Cristian: Atât în ultimul an cât și în 2021 l-ai avut adversar direct pe Mihai Leu, iar în 2022 ai purtat o luptă intensă și spectaculoasă pentru titlul național cu nimeni-altul decât Costel Cășuneanu. Din punctul tău de vedere, care a fost cel mai dificil sezon al tău de când pilotezi modelul Porsche 911 GT3 Cup, respectiv care dintre cei doi piloți amintiți anterior, ți-au dat cele mai mari bătăi de cap ?

  Dodo: "Pe lângă sezoanele menționate în întrebare, și anul trecut a fost o luptă extrem de strânsă cu Mihai, iar faptul că atât în 2022 cât și în 2023 titlul s-a decis pe ultima manșă a ultimei curse dovedește foarte clar că nivelul este foarte apropiat între noi și nu numai – în afară de noi sunt și alți piloți foarte rapizi cu mașini cel puțin la fel de performante."

 

 'Dodo' Pițigoi și-a asigurat titlul de campion al categoriei I în TNMVC după ultima etapă a sezonului

  Cristian: Ca încheiere, aș dori să te mai întreb doar, care sunt acele lucruri ce, din punctul tău de vedere, necesită îmbunătățiri atât la nivelul vitezei în coastă cât și la Trofeul Râșnov ?

  Dodo: "Cu riscul să repet ceea ce probabil auziți sau citiți des, cred că preocuparea pentru securitate ar trebui să fie prioritară. Totodată, la nivelul desfășurării cursei, cred că se pot lua măsuri pentru eliminarea timpului pierdut în cazul unor întreruperi ale manșelor (cauzate de accidente, probleme tehnice etc.). Nu în ultimul rând și fără nici o aluzie la vreo etapă anume, cred că trebuie impus un proces de selecție bine pus la punct pentru admiterea unor etape în calendarul competițional.
  Personal întotdeauna am apreciat traseul, organizarea și atmosfera de la Râșnov, îmi place cursa de pe Valea Cetății și sper ca data acesteia să nu fie prea devreme în timpul anului, iar vremea să țină cu noi!
  Mulțumesc pentru întrebări și profit de ocazie să urez tuturor colegilor succes în 2024, iar pe cititori să-i invit să ne urmărească de pe marginea traseelor!"

 

  Trofeul Râșnov powered by Pro-X și Autorally.ro îi mulțumesc pilotului Alexandru 'Dodo' Pițigoi pentru timpul acordat acestui interviu și îi doresc doar participări reușite în noul sezon competițional, cu atingerea tuturor rezultatelor dorite, inclusiv apărarea titlului la categoria I al TNMVC.

 

Interviu realizat de Cristian Oltean

Raliuri

  • CNRB
  • ERC
  • Sprint
  • WRC

Coasta

Super Rally

Altele

  • Stiri