WRC: Croatia Rally

Jablanovec, 18 apr. - 21 apr. 2024


  Suntem pe Facebook

WRC: 28 de echipaje se întrec în week-end la Raliul Kenyei, a treia etapă a sezonului

Data: 28 Martie 2024 / World Rally Championship

 Campionatul Mondial de Raliuri continuă la sfârșitul acestei săptămâni cu cea mai lungă etapă a sezonului, dacă ne raportăm la lungimea totală a probelor speciale. În vreme ce restul etapelor se concentrează pe maximum 320 km cronometrați, ediția din acest an a Raliului Kenyei propune un program ce însumează 367,76 km de probă specială: terenul de luptă perfect pentru cele 28 de echipaje prezente la start

 Raliul Kenyei ajunge în acest an la ediția a 72-a • Foto - Honza Fronek

  Singura etapă a sezonului mondial de raliuri, desfășurată pe continentul african, a debutat ieri - 27 martie - cu testele oficiale (Shakedown) de la Loldia. După numai două treceri, Kalle Rovanperä și Jonne Halttunen (Toyota) au stabilit timpul de referință la 3:22.1, fiind mai rapizi cu două zecimi decât liderii la zi ai campionatului: Thierry Neuville și Martijn Wydaeghe (Hyundai). La doar o zecime în urma acestora s-au clasat învingătorii etapei suedeze din acest an - Esapekka Lappi și Janne Ferm (Hyundai) având nevoie însă de patru treceri pe cei 5,40 km pentru a stabilit acest timp.

Kalle Rovanperä & Jonne Halttunen (Toyota) • Foto - Honza Fronek

  Elfyn Evans cu Scott Martin (Toyota) și Ott Tänak cu Martin Järveoja (Hyundai) au completat TOP5-ul testelor oficiale. Cel de-al treilea echipaj al Toyota Gazoo Racing, format din Takamoto Katsuta și Aaron Johnston, a fost pe nicăieri, cei doi echipieri fiind depășiți în ierarhia Shakedown-ului până și de Adrien Fourmaux cu Alexandre Coria (Ford). Bine, dacă stăm să privim la primele două etape ale sezonului, ne putem da seama cine a devenit codaș și cine fruntaș. Colegii acestora, Grégoire Munster și Louis Louka au încheiat cu bine testele oficiale, asemenea celui mai mare susținător al pilotului luxemburghez - Jourdan Serderidis, revenit la comenzile modelului Ford Puma Rally1, alături de Frédéric Miclotte.

Jourdan Serderidis & Frédéric Miclotte (Ford Puma Rally1 Hybrid) • Foto - Honza Fronek

  Desigur, cel de-al treilea echipaj al M-Sport participă de plăcere, motiv pentru care nu punctează nici în ierarhia constructorilor. De altfel, abordarea lui Serderidis se reflectă și în timpii de la Shakedown, unde în fața sa se regăsește TOP3-ul categoriei WRC2. Cei mai rapizi în clasamentul mașinilor de specificație Rally2 au fost Gus Greensmith cu Jonas Andersson - aflați la primul contact cu probele speciale din acest sezon. Similitudinea dintre primul și al doilea echipaj de la WRC2 este faptul că ambele perechi sunt britanico-suedeze, singura diferență fiind ca în cazul echipajului anterior amintit, copilotul este suedez, iar în cel format din Oliver Solberg și Elliott Edmondson, cetățenia suedeză îi aparține pilotului. Aceștia din urmă, câștigătorii în Suedia și aflați la egalitate de puncte cu Yohan Rossel în clasamentul la zi, nu vor putea sta degeaba, întrucât toate echipajele de TOP al categoriei suport WRC2 punctează în clasamentul anual, motiv pentru care nu este loc de erori. Specificul etapei kenyene, și anume acela că nu este un raliu accesibil chiar oricui, înseamnă că polonezii Kajetan Kajetanowicz și Maciej Szczepaniak revin la start, cei doi completând un TOP3 exclusiv Škoda pe Shakedown-ul de la Loldia.

Kajetan Kajetanowicz & Maciej Szczepaniak (Škoda Fabia RS Rally2) • Foto - Honza Fronek

  Printre numele prezente la startul Raliului Kenyei se numără Nicolas Ciamin cu Yannick Roche (Hyundai), Charles Munster cu Loïc Dumont (Hyundai), Diego Domínguez Jr cu Rogelio Peñate (Citroën) dar și Daniel Chwist cu Kamil Heller (Škoda), aceștia din urmă aducând un design absolut incredibil pe mașina lor. În total, sunt prezente 9 automobile de specificație Rally1 [3x Hyundai, 3x Ford, 3x Toyota], 14 mașini cu specificații Rally2, respectiv o mașină de configurație Rally3. De asemenea, la start vor fi prezente și 4 automobile de grupă N, toate Mitsubishi Lancer Evo X.

Daniel Chwist & Kamil Heller (Škoda Fabia RS Rally2) • Foto - Honza Fronek

Raliul Kenyei va debuta în câteva momente cu Super Speciala "Kasarani", singura probă a zilei de joi măsurând 4,84 km. 

Raliuri

  • CNRB
  • ERC
  • Sprint
  • WRC

Coasta

Super Rally

Altele

  • Stiri